Criminal Minds

Polisiye türüne farklı bir bakış açısı.

Herkese merhaba!

Daha önceki yazılarımda belirtmiştim, Türkiyede yayına başlar başlamaz Disney+ üyeliği aldım diye. Bu yazı o platformda denk geldiğim ve çok sevdiğim bir dizi hakkında.

Dizinin adı Criminal Minds. Basitçe açıklamak gerekirse FBI içerisinde özel bir grup ajanının yaptığı suçlu psikolojisi tahlillerini ve bu tahliller sonucunda kötü adamı yakalamasını anlatıyor.

Kendi görüşümce bu diziyi diğer polisiye/suç dizilerinden ayıran şey, bahsettiğim ajanların olay yerine gidip, cinayetin nasıl işlendiğini kavrayıp daha sonra bu cinayeti kim işleyebilir diye sormaları.

Aslında yaptıkları şey çok basit, soruyu tersten soruyorlar. Sürecin en başına gidiyorlar ve buna da profil çıkarma deniyor.

Ekibin başında Gideon isminde yaşlı bir psikiyatrist/polis birisi var. Kendisi en tecrübeli profil çıkarıcı. Geri kalanlardan en tanıdık geleni ise Doctor Reid. Kendisi çok genç, henüz 24 yaşında. Genç yaşına rağmen her şeyi biliyor. Tıpkı Sherlock gibi en alakasız gözüken detayların ortak paydasını görüp suçlunun yakalanmasına yardım ediyor.

Daha fazla spoiler vermeden şunu eklemek isterim: Dizide tüm suçlular erkek. Kasten mi yapılıyor yoksa başka bir sebebi mi var bilemiyorum ancak ikinci sezona kadar yaklaşık yirmi beş bölüm izledim ve tüm zanlılar erkekti.

Herkese iyi seyirler!