Cumhurbaşkanlığı Seçimi Detayları ve 100 Bin İmza

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sıralama, 100 bin imza olayı, ittifakların partileri.

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşıyoruz. Seçimin öne alınması, ileri tarihe ertelenmesi gibi birçok haber çıkarıldı. Fakat karar verilen tarihte seçim yapılacak. Peki ya adaylar kim? Aday olmak için her şey uygun ise 100.000 imza olayı nedir? İttifaklarda hangi partiler var? Oy pusulasında sıralama nasıl?

Neden bazı Cumhurbaşkanı adayları 100 bin imza toplamak zorunda kaldı?

Cumhurbaşkanı olmak için gerekli bazı şartlar var. Bu şartlara uygun olanların aday olma hakkı var. Fakat Meclis dışından bir partinin aday gösterebilmesi ya da bağımsız bir aday olunabilmesi için 100 bin imza toplanması şartı var. Bunun için de önce YSK tarafından imza toplanmasına izin verilmesi gerekiyor. 100 bin imza kampanyası başta 11 aday, Fatih Erbakan’ın Cumhur İttifakı’na katılacağını belirtmesi ve çekilmesi ile 10 aday ile devam etti.

22-27 Mart arasında ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına seçmenlerin gitmeleri ve aday olmasını istedikleri isimler adına imza vermeleri istendi. 5 günün sonunda Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan istenen imza sayısına ulaşıp Cumhurbaşkanı adayı oldular.

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar kimler?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı ise Kemal Kılıçdaroğlu ilk adaylardır. Diğer adaylar ise 100 bin imza ile seçilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayların ittifaklarında hangi partiler var?

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifaklar oldukça fazla. Parti olarak bir adayı destekleyenler de elbette var. Fakat bu başlık altında ittifakları ve yakın destekleri yazacağım.

*Cumhur İttifakı Partileri (Recep Tayyip ERDOĞAN)

-Adalet Kalkınma Partisi- Recep Tayyip Erdoğan

-Milliyetçi Hareket Partisi- Devlet Bahçeli

-Büyük Birlik Partisi- Mustafa Destici

-Yeniden Refah Partisi- Fatih Erbakan

HÜDA-PAR (Dışarıdan Destek)

*Millet İttifakı Partileri (Kemal KILIÇDAROĞLU)

-Cumhuriyet Halk Partisi- Kemal Kılıçdaroğlu

-İYİ Parti- Meral Akşener

-Saadet Partisi- Temel Karamollaoğlu

-Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)- Ali Babacan

-Gelecek Partisi- Ahmet Davutoğlu

-Demokrat Parti- Gültekin Uysal

*Muharrem İnce

Bağımsız ve ittifaksız, 100 bin imza ile aday olmuştur.


*ATA İttifakı (Sinan Oğan)

100 bin imza ile aday olmuştur.

-Zafer Partisi-Ümit Özdağ

-Adalet Partisi- Vecdet Öz

-Ülkem Partisi- Neşet Doğan

-Türkiye İttifakı Partisi- Mehmet Sağlam

Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerleri belli oldu!

Dört adayın, pusuladaki sıraları kura ile belirlenirken Kemal Kılıçdaroğlu'nu temsilen Av. Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Muharrem İnce'yi temsilen Av. Halil İlker Çelik, Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen Av. Doç. Dr. Hüseyin Aydın, Sinan Oğan'ı temsilen Av. Kürşat Ergün kura çekimini yaptı.

Yapılan kura çekimine göre sıralamada ilk sırada Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırada Muharrem İnce, üçüncü sırada Kemal Kılıçdaroğlu, dördüncü sırada ise Sinan Oğan yer aldı.

Milletvekili seçiminde kullanılacak oy pusulasındaki sıra için kura ne zaman yapılacak?

İttifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerinin belli olması için kura 8 Nisan’da çekilecek ve 9 Nisan’da milletvekili aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilecek. 19 Nisan’da ise milletvekili kesin aday listesi ilan edilecek.