Daha Sürdürülebilir Yaşam İçin Alternatifler

Gezegenimizi seviyoruz :)

Gezegenimiz için her gün yeni bir adım, değişim.

Sizce günlük hayatımızda sürdürülebilir olmayan ürünleri nasıl sürdürülebilir hâle getirebiliriz? Gelin rutinimizdeki ürünlerin sürdürülebilir muadillerini beraber inceleyelim.

1) Kabak Lifi

Bulaşık süngerleri bir çok bakteriyi barındırıyor. Kabak lif ise hem kolayca geri dönüşüyor hem daha hijyenik. Basit bir değişimle hem sağlığımız hem gezegenimiz için faydalı adımlar atabiliriz.

2) Bambu Diş Fırçası

Plastik diş fırçalarımız ömrünü tamamladığında onları bambularla değiştirirsek daha az geri dönüştürülemez plastik atık çıkarabiliriz. Çünkü bambular geri dönüşür :)


3) Sabun Cevizi

Kimyasal deterjanların yerine sabun cevizi kullanımı hem sularımızı daha az kirletir hem bütçemizi iyileştirir. Organik olan bu ceviz, deterjana göre daha bereketli ve bebek çamaşırları dâhil hassas bütün çamaşırlarımız için harika bir alternatif.



4) Katı Şampuan

Plastik şişelerle satışa sunulan şampuanlar yerine karton geri dönüşebilir kutularda satılan katı şampuanlar sıvı olanları aratmayacak kadar güzel temizlik sunuyor. İçeriği de genel olarak sıvı olanlara göre daha temiz. Saçımızı temizlerken gezegenimizi korumak mümkün.


5) Katı Deodorant

Krem formunda olan bu ürünler sprey deodorantlar gibi ozonumuzu delmez, cildimizi zehirlemez. Taşıması ve uygulaması çok pratiktir.


6)Termos

Dışarıda çay veya kahve tüketirken karton bardak kullanmak yerine kendi termosunuzu doldurmalarını isteyerek çöp çıkarmamış olursunuz. Hem evinizde hem de ofisinizdeyken içeceklerinizi termoslarınızı kullanarak sıcak tutabilir, bu sayede enerji tasarrufu yapabilirsiniz.


7) File/Bez Torba

Kendiniz ördüğünüz rengarenk file çantalarla alışverişinizi yapabilir, yiyeceklerinizi plastikten koruyabilirsiniz. Ayrıca file çantanızı veya bez torbanızı her yere cebinizde veya çantanızda katlayıp taşıma kolaylığınız varken hışır hışır plastik poşetleri niye tercih edesiniz zaten :)


8) Cam Saklama Kabı

Uzun süre saklamanız gereken bakliyat, çay kahve gibi ürünleri plastik kaplarda bekletmek yerine cam kullanmak sizin için daha sağlıklı olacaktır. Turşularınızı cam kavanozlara kurarak plastikle etkileşime girmesini engelleyebilirsiniz. Artan yemeklerinizi cam kaplarda saklamak yine turşuda olduğu gibi etkileşimi ve yemeklerinize plastik geçişini engeller. Camın hammaddesi de doğadandır bu yüzden gönül ferahlığı ile evimizdeki plastik ürünleri cam olanlarla değiştirebiliriz.