Dahmer'a 13. Kurbanını Teslim Eden Kişiler: Polisler

Konerak'ın Polis Eliyle Jeffrey Dahmer'a Teslim Edilmesi

Canavar: Jeffrey Dahmer'in Hikayesi geçtiğimiz günlerde Netflix'de baya bir ses getirdi ve adeta yeniden dünyaya seri katillerin hayatını inceleme hevesi sardı. Peki Jeffrey Dahmer kimdir?

1978 ve 1991 yılları arasında 17 insanı öldüren Jeffrey Dahmer Milwaukee Yamyamı, Milwaukee Canavarı gibi lakaplara sahip. 17 kurbanının hepsi erkek ve çoğunluğu Afro - Amerikan ve/veya eşcinsel (Kurbanlarının çoğunu gaybarlardan buluyordu.) kişilerden oluşmaktaydı, yaşları ise 31 - 14 yaşları arasında değişmekteydi. Sadece öldürmekle yetinmeyip cinayetlerini nekrofili, yamyamlık gibi türlü suçlarla birlikte işlemiştir.

17 cinayetin 16'sından hüküm giydi ve 16 kez ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Hemen hemen onunla aynı zamanlarda yaşayan seri katil John Wayne Gacy ise İllinois, Şikago'da 1994 yılında idam edilmişti (Not: İllinois eyaletinde idam cezası 2011 yılında kaldırılmıştır.). Dahmer idam edilmedi çünkü Wisconsin'de idam 1853'de kaldırılmıştı.

Bugün seri katil belgesellerinde, haberlerde vb. çeşitli içeriklerde suçların, katillerin romantize edildiğine şahit oluyoruz. Hatta Dahmer'ın da Ted Bundy'nin de yüzlerce hayranı olduğunu biliyoruz. Medyanın bu tarz içerikler üretirken gerçekten çok dikkatli olması ve katilleri romantize etmemesi hatta çekici göstermemeleri gerekiyor. Fakat medyanın bunu pek takmadığı ortada, sadece medyanın da değil her seri katilin hikayesine baktığımızda cinayetlerinde bu kadar ilerlemelerinin sebeplerinden biri de polislerin ihmallerinden dolayı, cinayet işlemeye devam etmiş olmaları.

Diziden de gördüğümüz kadarıyla Dahmer'ın komşusu/komşuları daha önce defalarca polise Dahmer'ın evinden gelen kokular, elektrikli testere gürültüleri yüzünden şikayetçi olmuştu fakat şikayetler pek dikkate alınmamıştı. Konerak Sinthasomphone'un olayı ise bambaşka boyuttaydı.

Konerak, Laos'dan ABD'ye göçen bir ailenin en küçük çocuğuydu. Dahmer, 1989'da o zaman Konerak'ın 13 yaşındaki abisini taciz ederken yakalanmış ve bu yüzden ceza almıştı. Hatta Konerak'ın öldürüldüğü sırada Dahmer, Somsack'a (Konerak'ın abisi) saldırması nedeniyle hâlâ şartlı tahliyedeydi.

Konerak, 50 dolar karşılığında Dahmer için çıplak poz vermeyi kabul edip onunla beraber apartman dairesine gitmişti. Orada Dahmer'ın ona haberi olmadan uyuşturucu vermesine (hatta bazı kaynaklarda öldürülmeden önce kafatasını deldiği yazmakta) rağmen kaçmayı başarmıştı. Sokakta çıplak, uyuşturucu etkisi altında ve rektumu kanamış halde bulunmuştu. Komşular, Konerak'ı görüp polisi aramıştı ama Dahmer gelip Konerak'ın erkek arkadaşı olduğunu, kavga ettiklerini, 19 yaşında olduğunu ve alkollü olduğunu söylemişti. Polis de bunun üstünde fazla durmamıştı ve Konerak'ı Dahmer'a teslim etmişlerdi. Konerak'ı bulan kişiler ne kadar polis departmanını arayıp tekrar tekrar durumu sorgulasa da kale alınmamışlardı.

Öncelikle, Konerak ağır uyuşturucu etkisi altındaydı ve polisler geldiğinde konuşamıyordu. Alkolün fazlasıyla tükedildiği, içki/bar kültürünün büyük bir öneme sahip olduğu Amerika'da insanların sarhoş ve uyuşturucu etkisi altında olan kişileri ayırt edebilecek olmaları (hele bu kişiler polis ise) bir gerçekti.

İkincisi, Konerak 14 yaşında bir erkek çocuğuydu. 19 ve 14 yaşındaki erkek bedeni arasında dağlar kadar fark var, neticede biri yetişkin diğeri de çocuk bedeni. Yani Konerak'ın yaşı rahatlıkla ayırt edilebilecek durumdaydı. Bunun yanı sıra farklı ırk gruplarına ait olan insanlar birbirinin yaşını oldukça zor anlamakla kalmayıp özellikle gelişmemiş ülkelerden ABD'ye gelen göçmenlerin yetersiz beslenmesinden dolayı beden gelişimi, ABD'de yaşayan başka bir kişiden oldukça farklı olacaktı (aynı ırk grubundan olsa bile). Değinmek istediğim nokta şu: Konerak belki de o zamanki 14 yaşındaki bir çocuğa göre küçük gösteriyordu.

Üçüncüsü, Dahmer polise Konerak'ın 19 yaşında ve alkollü olduğunu söylemişti fakat ABD'de içki içme yaşı 21 ve 21 yaşının altında olan birine alkol vermek kesinlikle suç. Özellikle bu alkol birini Konerak'ın durumundaki gibi bir hale getirecek kadar ağırsa.

Dördüncü, Konerak rektumu kanamış halde bulunmuştu ve sözde 'alkolün' etkisindeydi. Yani polise söylenen yalanlar gerçek olsa dahi bir tecavüz suçu işlediği ortadaydı.

Polislerin bu konunun üstüne düşmemeleriyle ilgili çeşitli yürütülen fikirler bulunmakta. 1991'de Milwaukee'de polislere eşcinsellerle uğraşmamaları gerektiği söylenmişti, kimilerine göre polisler bu yüzden bu konunun üstünde durmadı. Kimilerine göre ise polislerin konuyla ilgilenmemesi Konerak'ın ırkıyla ya da o bölgede gettolaşma olmasıyla alakalıydı ya da bu polisler fazlasıyla homofobikti ve bu yüzden konuyla uğraşmak istememişlerdi.

Kesin olan sadece iki şey vardı: Bir, polisler resmen 14 yaşındaki bir çocuğu seri katile teslim etmişlerdi. İki, bu kesinlikle bir ihmaldi.