Dark Web ve Dijital Güvenlik

İnternetin karanlık tarafları seni korkutmuyor mu? Korkutmalı.

Dark web, normal tarayıcılarla erişilemeyen ve genellikle özel yazılımlar veya ayarlar gerektiren internetin bir bölümüdür. İnternetin "gerçek anlamda" karanlık taraflarını bulunduran bir ağdır.

Dediğim gibi erişmek normal tarayıcılarla mümkün değildir. Erişebilmenizin ise sadece 2 yolu vardır;

Tor Tarayıcı:

Dark web’e erişmek için en yaygın kullanılan yöntem Tor tarayıcı kullanmaktır. Tor, kullanıcıların kimliklerini ve konumlarını gizleyerek anonim bir şekilde interneti kullanmalarını sağlar.

VPN Kullanımı:

Ekstra güvenlik sağlamak amacıyla, Tor tarayıcı kullanırken bir VPN (Sanal Özel Ağ) kullanmak yaygın bir uygulamadır.


Şimdi gelelim internetin asıl 3 katmanlarına;

Surface Web (Yüzey Ağı): Google, Bing gibi arama motorlarıyla ulaşılabilen ve herkesin erişebileceği web siteleri.

Deep Web (Derin Ağ): Arama motorları tarafından indekslenmeyen, ancak genellikle yasal ve özel içerikler barındıran web siteleri (örneğin, akademik veritabanları, şirket içi ağlar).

Dark Web (Karanlık Ağ): Yalnızca özel yazılımlar ve protokoller kullanılarak erişilebilen ve anonim kalmayı sağlayan web siteleri.

Elbette kulaktan duyma bilgilerle Dark Web ve Deep Web hakkında az da olsa bir kaç bilgiye sahipsinizdir. Herkes mutlaka Tor tarayıcıyla girmeyi denemiştir ve başarılı da olmuştur. Fakat bilmelisiniz ki gördüğünüz kısımlar görmenizi istenilen kısımlar.

Dark Web, içerisinde yasal olmayan çok şey barındıran bir web katmanıdır. Başbakanların, Cumhurbaşkanlarının, önemli isimlerin ulaşılamayan dosyalarını, ruhsatsız yasaklı silahları, Ruhsatsız yasak arabaları ve çokça kolay bulunmayan uyuşturucuları hatta çocuk pornografileri bile paylaşılan hatta bunlar için ekstra para ödenen bir yer. Bu durumla ilgili pek çok hikayeler var. Gerçek hayatta hala izi bulunamamış, tam anlamıyla yok olup bir daha haber alınamayan insanlar var. Size bununla alakalı bir film önermek isterim.

(Megan is Missing 2011)

"Megan is Missing" adlı bu film gerçek hayattan alıntılanan ve sadece polis kayıtlarıyla Megan adlı kızın kendi çektiği kamerasıyla ortaya çıkmış bir filmdir. Filmin ambiyansı ve tamamiyle gerçekliğe dayalı olması tam anlamıyla sizi ürperten cinsten. Korku filmi seven ve kolay kolay korkmayan bir insan olarak bu filmin kan dondurucu sahne geçişleri ve aşırı "sadeliği" beni derinden etkilemişti.

Anlatmak istediğim ve sonuca vardığım kısım kesinlikle ama kesinlikle meraktan bile olsa böyle bir şeye bulaşmamanız. Doğru bir bilgiye sahip olmadan bu gibi durumlara bulaşıp yanlışlıkla bir reklama tıklamak bile sizin hayatınızı ve çevrenizdekilerin hayatını sonlandırabilir. Unutmayın;

"Hiçbir şeyin fazlası iyi olmadığı gibi merağın da fazlası iyi değildir!"