Denizcilerin Sahip Olduğu 3 Batıl İnanç

Denizcilik geçmişte tehlikelerle doluydu ve denizciler uğursuzluğu gemilerine çekmekten korkuyorlardı.

Denizcilerin, özellikle de modern dönem öncesinde yaşamış olanların, karşılaştığı tehlikeler saymakla bitmez. Yelkenli ile seyreden bir denizci olmanız durumunda, çeşitli sebeplerden geminiz batabilirdi. Deniz yolculuğu için ideal olduğunu düşündüğünüz bir mevsimde, günde ve saatte bile çıkabilecek bir fırtına ile geminiz alabora olabilir ve hayatınız kolayca sonlanabilirdi. Geminizin dar boğazlardan veya sığ kıyılardan geçerken kayalara çarpıp su alması da ihtimal dahilindeydi. Bilinmeyen ve keşfedilmek üzere gidilen topraklarda ne ile karşılaşılacağını ve nasıl karşılanacağını bilmemek de endişe verici olmalıydı. Dahası, seyir sırasında korsan saldırısına uğramak işten değildi. Geminin batmaması veya dışarıdan herhangi bir saldırıya uğramaması durumunda bile denizciler tamamen güvende sayılmazlardı. Farelerin gemiye taşıdığı hastalıklar ve hastalıkların denizciler arasında hızla yayılabilmesi, iş kazaları, genel yaşam koşullarının kötü olması vb. sebepler de denizcilerin acı çekmesine veya ölümüne yol açan diğer faktörlerdi.

Denizciliği geçmişte hayli çetin ve ölümcül yapan bunca unsur varken, bu işle uğraşan insanların birtakım batıl inançlar geliştirmiş olması hiç şaşırtıcı değil. Yolculuk sırasında işlerin rast gitmesi için uğur getiren ritüeller gerçekleştirilmeli, bir yandan da uğursuzluk getirebilecek her şeyden uzak durulmalıydı. İyi veya kötü şans getirdiğine inanılan ritüel veya davranışlar elbette kültüre ve döneme göre farklılık gösteriyor. İlginç bulduğum ve paylaşmak istediğim 3 batıl inanca bir göz atalım:

1.     Islık

Islık çalmanın rüzgârın şiddetini arttırdığına inanılırmış ve bu sebeple de gemideyken ıslık çalmak yasakmış. Bu batıl inancın altında yatan sebeplerden biri, gemideki isyancıların kendi aralarında ıslık çalarak iletişim kurmalarının ıslığın denizcilerin zihninde olumsuz şekilde kodlanmasına yol açması olabilir. Diğeri ise, ıslığın ruhları harekete geçiren bir güç olduğuna dair köklü bir inancın bulunmasıdır.

2.     Kedi

Kedilerin gemiyi tehlikeli hava koşullarından koruduğuna ve güverteden suya düşen veya atılan bir kedinin fırtınaya sebep olabileceğine inanılırmış. Bu inancın altında kedilerin gemiye birçok fayda getirmesinin yattığı düşünülüyor. Kediler gemideki hastalık yayan ve halatları kemiren fareleri avlayarak mürettebatın can sağlığına doğrudan olumlu yönde etki ediyorlardı.  

3.     Karabatak

Norveç denizcileri arasında denizde kaybolan kimselerin karabatak kılığında sevdiklerini ziyaret ettikleri inancı bulunuyormuş ve bu sebeple karabatak görmenin uğur getirdiğine inanılıyormuş. 

Kaynakça

“Sailors' Superstitions.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 5 July 2022, https://en.wikipedia.org/wiki/Sailors%27_superstitions