Deprem Sonrası Online (Çevrimiçi) Eğitime Dönüş

Sadece kendi görüşümü üstü kapalı belirttiğim yazımı isteyenler okuyabilir.

Yapılan açıklamalardan sonra üniversitelerin çevrimiçi eğitime geçmesine karar verildi. Bu kararı destekleyenler kadar desteklemeyenler de mevcut. İlk olarak uzaktan eğitime geçişin asıl amacı; KYK yurtlarının depremzedelere açılıyor oluşu. Bir de fay hatları haliyle bu kadar gerginken ve İstanbul’un depreme bu kadar hazırlıksızken eğitim-öğretim göçünün engellenmeye çalışması denilebilir.

Fakat ben biraz da şuna değinmek istiyorum. Tavşancıl örneğinde olduğu gibi, o bölgede lambalar bile sallanmazken, nasıl oldu da diğer bölgelerde bunca ölümcül yıkım yaşandı? Sorunun cevabı şu: Binaların inşaat/mimarlık/mühendislik bilimine göre değil, başka amaçlara yönelik yapılmış olması. Hali hazırda üniversitelerde okuyan öğrencilerimiz, çevrimiçi eğitimle ne kadar verimli bilgi edinecekler? (Ki bunun cevabını bize Korona’nın vermiş olduğunu tahmin ediyorum/umuyorum). Mesleklerinin gerekliliklerini nasıl düzgünce öğrenip, saha çalışması yapmadan belki de ellerine diplomalarını alacaklar?

Fırsat eşitliği tabiiki önemli. Fakat eğitimi çevrimiçi yapmak yerine, müfredatı biraz da olsa yaysak, eğitim görenlerin barınacak yurtlarını değil de, bazı otelleri konaklamaya açsak, ve eğitimi sadece sınav geçme kaygısından ibaret sanmasak daha iyi olmaz mı?

Bu tabiki de sadece benim görüşüm. Okuyanlara teşekkür ederim.