Depremden Etkilenenlere Yardımda Bulunmak İçin Yapılabilecekler Nelerdir?

Elinizden gelenleri mutlaka yerine getirin. Deprem bölgesine yardım etmek vazifemizdir.

Bu insanlara yardımda bulunmak bir samimiyet göstergesidir. Peki bu yardımın yararlı olabilmesi için yapabilmemiz gerekenler nelerdir? Bu yazıda size bu örnekleri özet olarak belirtmek istiyorum.

-İletişim mümkün olduğunca kesilmemelidir. Haberleşme aracı olarak sms ve whatsapp gibi internet gerektiren mesajlaşma uygulamaları kullanılmalıdır. Hayati önem gerektiren durum yoksa telefon görüşmesi yapmamaya özen gösterin. Telefon görüşmesi olursa eğer kısa konuşmalar yapmalısınız.

-Gönüllü olarak yardımda bulunmak isteyebiliriz. Ancak bu tür görevlerde planlama yapmadan ve gönüllülük eğitimi almamış olmak bu durumlara engeldir.

-Depremzedeler için ihtiyaç kolisi hazırlanmalıdır. Kendi il ve ilçenizin bulunduğu yardım toplama alanlarında deprem bölgesine gönderilmek üzere toplu yardım kolileri hazırlanmasında yardımcı olabilirsiniz. Başlıca istenenler arasında battaniye, mendil, ısıtıcı, tulum, bot gibi malzemeler vardır.

-Güvenilir kurumlara ve derneklere maddi bağışta bulunabilirsiniz. Ahbap, AKUT, Kızılay gibi kurumlar ücretli mesaj karşılığında bağış kabul edebildiği gibi IBAN üzerinden de para gönderimini kabul ederler.

-Kızılay için kan bağışında bulunabilirsiniz. Kan verme durumunuz elverişliyse hiç çekinmeden kan vermenizi tavsiye ederiz. Deprem bölgesinde kan ihtiyacı olabileceği gibi sürekli ihtiyaç olarak görülmelidir. Kanver.org adresi üzerinden bulunduğunuz ildeki bağış noktalarına ulaşabilirsiniz.

-Afetharitasi.org üzerinden hasar tespit formu gönderebilirsiniz. Bu sitede hasarlı yerler ve bu yerlerin görselleri paylaşılır. Aynı zamanda aynı siteden ihtiyaç tespitinin olduğu yerlerde ihtiyaç haritası kısmından yardımda bulunabilirsiniz.


Bir kez daha canım Türkiye'ye geçmiş olsun diliyorum.