DEXTER | İzlemeyen bin pişman bir yapım

Dexter kim? Nasıl bir dizi?

Dexter dizisi , ilk olarak 1 Ekim 2006'da Showtime kanalında gösterime giren Amerikalı suç ,drama ve polisiye türlerinde olan bir dizisidir. Yapımcılığını James Manos, Jr.Y önetmenliğini ise Keith Gordon Steve Shill üstlenmiştir.

ve DiğerleriDexter Morgan (Michael C. Hall), Miami Metro Polis Departmanı'nda gündüzleri adli tıp analisti olarak çalışıyor ve aynı zamanda geceleri ise bir seri katil olarak gizli bir hayat sürdürüyor. Miami'de geçen hikâye Jeff Lindsay'in Dexter romanlarının ilki olan Darkly Dreaming Dexter romanından uyarlanmaktadır. Sonraki sezonları Lindsay'in romanlarından bağımsız olarak çekilmiştir. Dizinin ilk bölümünü yazan James Manos tarafından televizyona uyarlanmıştır.

Dexter dizisi pekçok eleştiriler ve ödüller,popülerlik kazanmıştır. Showtime dördüncü sezonda bugüne kadar en çok izlenen dizisi olarak imza atılmıştır, 2.6 milyon izleyici ile rekor kıran dizi 13 Aralık 2009 tarihinde kendi sezon finali yayınlandı. Michael C. Hall, Altın Küre de dahil olmak üzere Dexter rolüyle birçok ödüle layık görüldü ve adaylık aldı. 8. sezonun galası 3 milyon izleyici ile şimdiye kadar Dexter'daki en çok izlenen bölüm oldu.

Ocak 2013'te, Showtime Dexter'in sekizinci sezonunun 30 Haziran tarihinde başlayacağını duyurdu. Nisan 2013 yılından itibaren devam eden spekülasyonlar ardından, Showtime sekizinci sezonun Dexter'ın son sezon olacağını açıkladı ve 23 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan final bölümü ile izleyicilerine veda etti.

Dexter ,Annesinin öldürülmesi ile üç yaşında yetim kalan Dexter Morgan onu olay yerinde bulan Miami polis memuru Harry Morgan tarafından evlatlık olarak alınmış. Harry'nin eşi Doris tarafından büyütülmüştür. Genç yıllarda Dexter mahallede evcil hayvanları öldürme isteğinin oluştuğunu keşfeder. Harry onları öldürmek için çok erken olduğuna inandığını söyler ve Dexter'in öldürme isteği gittikçe artar. Harry, Dexter'a masum insanları öldürmemesini söyler ve onu suçluları öldürmesi gerektiğine ikna eder.

Dexter'un kuralları:

  • En önemlisi, Dexter asla yakalanmamalısın.
  • Dexter'ın kurbanları ölmeyi hak etmelidir.
  • Dexter her zaman katilin suçlu olduğundan emin olmalıdır, bundan dolayı sık sık kurbanın suçlu olduğuna dair kesin kanıtı elde etmek için büyük çaba harcar.

Harry ona normal insan duygularına sahip olup normal bir mesleğe sahip olmayı normal bir hayat yaşamayı, sosyal davranmayı ve suçluları öldürdükten sonra cinayet mahallini temizlemeyi öğretir. Dexter "Karanlık Yolcuyu" (öldürme iç güdüsüne verdiği ad) tatmin etmek için kuralları takip eder.

Birçok seri katil gibi Dexter da her öldürdüğü katilden bir şey alır: Dexter herbir kurbanının neşter ile yanağından bir damla kan alır ve lamelin üzerine damlatır, onları da toplar. Koleksiyonu klimanın içinde gizlenmiş bir ahşap kutu içinde saklar.

Dizinin başında, Dexter bir duyguya sahiptir, bu duygu normal görünmek, iyi bir insan olmak ve sosyal hayata uyum sağlamak için sürekli çalışmak gerektiğine inanmaktır. Diğer seri katillerin aksine Dexter bir bağ kurma eğilimindedir, o kendine beklenmedik arkadaşlarını, tanıdıklarını ve hatta sevdiklerini taşımak zorundadır. Duyduğu sevgi üvey kız kardeşi Debra için yaptığı "sevgi"dir.Debra Harry'nin eğitiminden habersizdir ama Harry'nin Dexter'a gösterdiği algıdan ve muameleden dolayı içinde herzaman kıskançlık barındırır. İlk sezonunda, Dexter "normal olmanın" bir parçası olarak Rita adında bir kadın ile birliktedir. Rita, iki çocuğu olan eski kocasının yıllarca istismarından dolayı tramvada bir ev hanımıdır. Kendisine dokunulmasını istemeyen Dexter yine tramvaları yüzünden fiziksel ilişki kuramadığı için onu çekici bulur . Dexter fiziksel yakınlık onun gerçek kişiliği ortaya çıkarabileceğine inanıyor. Dexter, genel olarak Rita'nın çocukları Astor ve Cody'yi seviyor ve onlara babalık yapmaktan içten içe hoşlanmaktadır. Dexter'ın Debra, Rita, Astor ve Cody'ye ve daha sonra doğacak olan biyolojik oğlu Harrison'a bağlılığı, öldürmek için "ihtiyaç" duyduğu güdüden dexterı uzaklaştırmaktadır.

Miami en aşağılık suçluları ve Dexter'ın düşmanlarından bazıları şunlardır: Buz Kamyonlu Katil/Rudy Cooper/Brian Moser, Little Chino, Miquel Prado, The Skinner, Arthur Mitchell/Trinity Killer, Jordan Chase, Travis Marshall, and Isaak Sirko.

Dizinin başında, "Buz Kamyonlu Katil" Dexter'ın bir seri katil ve onun yaşam tarzı bildiği için, Dexter'a mesajlar gönderir. "Buz Kamyonlu Katil" lakaplı bir seri katil olarak Miami Metro departmanında soruşturma olarak girer. Daha sonra, Katilin Rudy Cooper olduğu ortaya çıkar. Ayrıca katil Debra'nın eski sevgili ve bir ortopedi doktorudur. Rudy aslında Dexter'ın bebekken ayrıldığı biyolojik kardeşidir, Brian Moser'ın annelerinın bir kargo konteynerinin içinde öldürülmüş olarak tanıklık etmesinden ötürü dexter bunu tahmin eder. Brian Dexter'ın gerçek bir ailesi olmasını kabullenemez ve Debra'yı öldürmek ister, ancak Dexter polisler olay yerinde gelmeden önce müdahale eder ve Brian'ı durdurur. Daha sonra, Dexter bir tuzak kurarak ve öz kardeşi olan Brian'ı öldürür ve buna intihar süsü vermeyi de ihmal etmez. Dexter kardeşini öldürdüğü için suçluluk hisseder. Brain'ı olduğu gibi kabul eder ve Debra'yı korur.

James Doakes Dexter'den şüphe etmeye başlar ve Dexter'ı takip etmeye başlar. FBI'dan Ajan Frank, Liman Koyu Kasabı avı için Miami Metro Departmanı'na gelir. Aslında Dexter'ın olan kurbanlar keşfedilir. Dexter da kendisinin karanlık tarafının farkında olan Lila ile çıkmaya başlar. Dexter her şeyi kız arkadaşından uzak tutmaya çalışır. Lila yani Dexter'ın yeni kız arkadaşı Dexter'dan şüphelenmeye başlar. Sonunda, James Doakes, Dexter'ın gizli sırrını öğrenir ve Dexter tarafından öldürülür. Dexter ve Rita yeniden birlikte olmaya başlarlar ve Lundy evine döner. Lila sezon sonunda Dexter tarafından Paris'te öldürülür. Lila önceden Rita'nın çocukları Astor ve Cody'i öldürme teşebbüsünde bulunmuştur.

Başsavcı Yardımcısı Miguel Prado'nun kardeşini yanlışlıkla öldürdükten sonra Dexterla arkadaş olmaya başlar. Debra dedektifliğe yükselir ve The Skinner olarak bilinen bir dava üzerinde çalışmaya başlar. Dexter, Miquel'e Harry'nin kodlarını öğretmeye çalışır ama o Dexter'ın eğlendiğini düşünür. Miquel, Dexter'ın aksine çok kararsızdır ve Lawyer Ellen'ı nefretinden ötürü öldürür. Bundan sonra Dexter, Miquel'i takip eder ve onu öldürür. Miquel'in ölümünü Skinner üzerinden komplo kurar.

Dexter New Blood

8 kasım 2021 tarihinde Dexter: New Blood ismi ile yeni bir seri başladı. Orijinal hikayenin sonra ermesinden 10 yıl sonrasını anlatan dizi, 10 Ocak 2022 tarihinde final ile ekranlara veda etti.

Kazandıkları

Ödüller

2006

  • AFI Awards – Yılın TV programı – Resmi Oylama
  • IGN – En İyi Yeni Şov[2]
  • IGN – En iyi Aktör – Michael C. Hall[3]
  • IGN – En iyi Kötü Adam Karakteri – The Ice Truck Killer[4]
  • IGN – En iyi karakter – Dexter Morgan [5]
  • Satellite Ödülleri - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Julie Benz

2007

  • Emmy – En İyi Jenerik
  • Emmy – Dram dizilerinde en muhteşem tek kamera kullanımı
  • Saturn Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu - Michael C. Hall
  • IGN - En iyi Hikâye[6]
  • IGN - En iyi TV programı[7]
  • Vision Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu - Lauren Velez
  • Satellite Ödülleri - En İyi Dizi (Drama dalında)
  • Satellite Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu - Michael C. Hall
  • Satellite Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - David Zayas
  • Satellite Ödülleri - En İyi DVD seti (1.sezon)
  • Television Critics Association Ödülleri - En İyi Oyuncu - Michael C. Hall
  • Young Artist Ödülleri - En İyi Çocuk Oyuncu - Daniel Goldman

2008

  • Saturn Ödülleri – En iyi TV dizisi[8]
  • Scream ödülleri - En iyi TV programı
  • Satellite Ödülleri - En iyi TV Dizisi (Drama Dalında)

2009

  • Saturn Ödülleri – En İyi Konuk Oyuncu - Jimmy Smits
  • Saturn Ödülleri – En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Jennifer Carpenter
  • Satellite Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu- John Lihtgow

2010

  • Altın Küre - En İyi Erkek Oyuncu - Michael C. Hall
  • Altın Küre - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - John Lithgow
  • Eddie Ödülleri - En İyi Dizi Bölümü- Remains to Be Seen (4.Sezon 2.Bölüm)
  • Screen Actors Guild Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu - Michael C. Hall