Dijital Pazarlama

Sosyal medya ve dijital pazarlama.

1980’lerin sonlarına doğru internetin hayatımıza girmesiyle nerdeyse tüm dünyamız değişti diyebiliriz. İnternet hayatımıza birçok alanda yenilik sunmuş ve çoğu şeyi kolaylaştırıp değiştirmiştir. Bunlardan biri de reklam ve pazarlama sektöründe yaşanmıştır. Özellikle son yıllarda sosyal medyanın yaygın kullanımıyla birlikte insanların iletişim kurması çok gelişmiş ve kolaylaşmıştır. Önceden mektup yoluyla uzun sürede iletişim kuran insanlar günümüzde tek bir dokunuş ile kilometrelerce ötedeki insan ile iletişime geçip sanki yanındaymış gibi hissedebiliyor. Gelişen sosyal medya uygulamaları ile Facebook, Instagram ve Twitter gibi anlık durum bildirimi ve fotoğraf paylaşımı sağlanmaktadır.

 

Reklam ve pazarlama sektörü de bundan payını almıştır. Önceden insanlar yeni bir ürünü tanıtmak için reklam panoları kiralar onlara uygun ebatta afiş bastırır, hedef kitlenin yaygın olduğu alanlara asardı. Bu çok masraflı bir işlemdir. Bu işlem için pano, basım ve tasarım gibi çeşitli alanlara büyük miktarlarda paralar ödenir. Aynı şekilde televizyonun hayatımıza girmesiyle televizyonda dizi ve film aralarında verilen reklamlarda büyük bütçeler ister. Ancak bugün dijital pazarlama olarak adlandırdığımız sosyal medya ve internet üzerinden verilen reklamlar çok daha düşük bütçelidir. Ve aynı zamanda hedef kitleye hitap etmektedir. Sosyal medyada başlatılan bir akım ile bir ürün bir anda satış rekorları kırabilir. Dijital pazarlama ile ürünü çok fazla kitleye tanıtıp satışları artmaktadır. Aynı zamanda hayatımıza son dönemde giren Tik Tok uygulamasında da dijital pazarlama alanın önemli bir çalışma alanını oluşturmaktadır. 


Yani internetin serüveni ile başlayan dijital pazarlama sektörü bugün tüm işletmecilerin tercih ettiği kolay, billboarda göre daha ucuz ve etkili bir pazarlama yöntemidir.