Dijital pazarlamanın önemi

Günümüzde son derece önemli olan dijital pazarlamanın neden bu kadar önemli olduğunu açıklayan bir yazı.

Bir ürünün satışı için pazarlama, ürünün içeriği kadar önemlidir. Öyleki başarılı bir pazarlama kampanyası sayesinde sıradan bir ürün muhteşem bir satış başarısına ulaşabilirken büyük bir pazarlama hatası başarılı bir ürünün beklenen satışların çok altında kalmasına sebep olabilir. Pazarlama bu denli önemliyken dijitalleşen dünyada, pazarlama tekniklerinin de gelişmesi ve değişmesi kaçınılmazdır. İşte dijital pazarlamanın önemi.

Geçmişte gazete, televizyon ve radyolarda reklamları dinler, farklı kampanyalar görürdük. Ancak bu tür pazarlama teknikleri için büyük bütçeler gerekiyor ve tam olarak herkese ulaşma şansı da yoktu. Örneğin, İnglitere'de bir gazeteye verdiğiniz ilanı Brezilya'daki bir kişi okuyamıyordu. Günümüzde ise, sosyal medya platformları ve internet ağları sayesinde pazarlama ile ilgili pek çok sorunu çözüme kavuşturabiliyoruz.

Artık çoğu kişinin arkada gürültü yapsın diye açtığı televizyon kanalları yerine sosyal medya hesapları, internet sayfaları gibi farklı dijital mecralar üzerinden firmalar reklamlarını ve pazarlama çalışmalarını yürütüyor. SEO ve SEM gibi unsurları kullanarak da esas müşteri profillerine daha kolay ulaşarak kaynaklarını doğru kullanıyorlar. SEO ve SEM, aynı zamanda firmaların web sitelerinde kullandıkları anahtar kelimeler sayesinde rekabette öne geçmesine yardımcı oluyor.

Dahası dergi, gazete gibi kısıtlı sayıda insana ulaşan medya araçlarındansa Dünya'nın neredeyse her yerindeki insanlara ulaşabileceğiniz dijital medya araçlarının kullanımı şirketlerin pazarlarını da genişletmesini sağlamaktadır. Bunlara ek olarak günümüzdeki medya akımlarındaki muazzam değişim hızına yetişmemize imkan veren bir yönü de var. Son dönemde Youtube, Tiktok, İnstagram gibi uygulamalarda gördüğümüz kısa süreli videoların ulaştığı izlenme sayıları da göz önünde bulundurulduğunda dijital pazarlama ve dijital reklamcılık artık günümüzün kaçınılmaz bir olgusudur.

Özetle pazar payını genişletmek ve değişen pazarlama tekniklerine daha kolay uyum sağlamanın yolu dijital pazarlamadan geçmektedir. Bu dijitale dönüşüm sürecinde elbette pek çok teknik veya etik sorun ortaya çıkacaktır. Lakin bunların üstesinden gelinebilir. Bu dönüşümü hep beraber izleyip göreceğiz.

Kaynakça ve faydalı olabilecek kaynaklar:

Digital Marketing 101 + Roadmap | LinkedIn: erişim tarihi: 02.10.2022

Advantages And Disadvantages Of Digital Marketing | LinkedIn: erişim tarihi: 02.10.2022

Advantages And Disadvantages Of Digital Marketing | What is Digital Marketing?, 8+ Digital Marketing Advantages and Disadvantages - A Plus Topper: erişim tarihi: 02.10.2022