Dijital Radyo: Podcast

Bazen 30 yıl öncesine gidip o dönemde yaşamak istemiyor değilim.

Bir zamanlar radyo dinlemek çoğu insan için en keyifli aktiviteydi. Bir çok insan bir araya gelip saatlerce radyonun başında oturur radyodan çıkan sesin onlara hissettirdikleriyle hayaller kurardı. Radyoyu diğer iletişim araçlarından ayıran en önemli özelliği insanın hayal gücünü geliştirmesi ve ruhunu beslemesi diye düşünüyorum. Bazen 30 yıl öncesine gidip o dönemde yaşamak istemiyor değilim. Hadi hep beraber radyonun modern dijital dünyaya nasıl uyum sağladığına bakalım.

Podcast Nasıl Ortaya Çıktı?

Podcast’ler ilk ortaya çıktığında iPod’lar aracılığıyla dinlenmek üzere tasarlandığı için podcast terimindeki pod sözcüğü iPod’a atıf yapar. Böylece iPod’daki “pod” kelimesi ile yayın anlamına gelen “broadcast” kelimesinin birleşiminden “podcast” kelimesi doğdu ve söz konusu uygulamaya bu ad verildi. Günümüzde ise podcast yayınları, farklı dijital ortamlarda erişime açıktır ve akıllı cihazlar aracılığıyla dinlenebilir. Podcastler, şarkı ve müzik temelli olmayıp konuşma ve anlatılardan oluşan, bilgi ya da eğlence içerikli ses dosyalarıdır. Bir sürü farklı konuda bilgi edinebileceğiniz, sohbet dinleyebileceğiniz, hoş vakit geçirebileceğiniz içerikler var.

Her ne kadar radyonun değerini kaybetmesine üzülsem de bir yandan dijital radyonun yani podcastin giderek daha fazla dinlenmesi hoşuma gidiyor. Eğer bugüne kadar dinlemediyseniz bu yeni dünyaya bir şans tanımanızı tavsiye ederim!