Dil Öğrenmede Dinlemenin Önemi

Dil öğrenmek için etkili dinleme yapıyor muyuz? Gelin birlikte kontrol edelim!


Yeni bir dil öğrenirken dinleme konusunun önemi yadsınamayacak derecede fazladır. Ayrıca dinleme, dil becerilerinin gelişiminde temel rol oynamaktadır. Ancak yeni bir dil öğrenirken dinlediğimiz podcast, şarkı, film ya da dizileri aktif bir şekilde mi dinliyoruz yoksa pasif mi? Bunu hiç düşündünüz mü? Ben bu dinleme stillerini öğrendiğimde epey şaşırmıştım. Gelin bahse konu olan stillere birlikte bakalım:


**Aktif Dinleme:**

Aktif dinleme, konuşmacıyı dikkatle dinlediğimiz, kelime ve cümle yapılarına dikkat ettiğimiz ve kelimelerin kullanış şekline, telaffuzuna dikkat ettiğimiz dinleme şeklidir. Bu dinleme şeklinde bir kez dinlediğimiz yeri pek çok kez başa sarabiliriz. Konuşmacıyı taklit edebilir, dikkatimizi çeken kelime ve cümle yapılarını not alabiliriz. Dinleme eylemi işteş gerçekleşiyorsa konuşmacıya sorular sorabiliriz.


**Pasif Dinleme:**

Bu dinleme stilinde dinleyici, konuşmadan bağımsız bir şekilde dinleme eylemini gerçekleştirmektedir. Dinlediği metni sadece dinler, anlamaya çalışmaz. Anlamaya çalışsa bile yalnızca konuşmada bahsedilen metne dikkat eder. Sesler kulağından girip beynine ulaştığında duyduğu seslere karşı dikkat kesilmez ya da konuşmacının telaffuzuna, cümle kurma şekline dikkat etmez. Aslında aktif dinlemenin tam zıttı desek yanlış cümle kurmuş olmayız.


Yeni dil öğrenirken dinleme kısmının ne kadar önemli olduğu konusunda sanıyorum hemfikiriz ancak nasıl bir dinleme yaptığımız en az dinlemenin kendisi kadar önemlidir! Örneğin İngilizcemizi geliştirmek için bir dizi izlediğimizi düşünelim. Kendi seviyemize uygun diziyi bulduk ve günlük konuşmamızı ilerletebilmek için diziyi sadece izliyor ya da dinliyoruz. Ancak herhangi bir şekilde konuşmacının ne söylediğiyle ilgilenmiyoruz, bu doğrultuda biz yalnızca dizi izlemiş oluruz. Bana kalırsa bu izleme şeklinin, anadilimizdeki dizileri izlemekten hiçbir farkı yoktur. Çünkü unutmayalım, buradaki amacımız dizi izlemek kadar yeni bir dil öğrenmektir!


Keyifli aktif dinlemeler!