Dinlendirici Bir Araç: Çizgi Roman

Edebi bir tür ve bir sanat dalı olarak da tanımlanan çizgi romanlara bir şans vererek onların dinlendirici dünyasıyla tanışın!

Çizgi romanın sözlük anlamı resimli romandır. Kısa, net ve açık bir ifadedir ama hissettirdiği ve kelime kullanımı ile kimilerine göre anlamı havalı ve derindir.

Akışa göre kutulara yazılmış kısa metinler, diyaloglar ve görsellerin buluşmasıyla oluşan çizgi romanlar, bazılarımız için oldukça yabancı bir dünyayken bazılarımız için ise bir tutku olarak ifade edilebilir.

Çizgi roman edebi türünün ilk örneği olarak 'The Yellow Kid' gösterilir. Dünya turu yaparak yaşadığı serüvenlerin anlatıldığı bir karakter kullanılmıştır. The New York World de ilk kez sarı rengi bu yapım ile kullanmıştır. Ortaya çıkış tarihi ise 1894'tür.

Türkiye'de çizgi romanın ilk örnekleri ise Karaoğlan, Abdülcenbaz ve Tarkan gibi eserlerdir. Destek verilerek bir çizgi roman pazarı oluşamadığı için etkisi Amerika'daki gibi olmamıştır ama yine de bu çizgi romanların başarısı ülke sınırlarını aşmıştır. Bunlar dışında 1970'lerde gençliğini yaşayan büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla Tommix de, o dönemin oldukça popüler çizgi romanlarından biridir.

Günümüzde çizgi romanları popüler hale getiren Marvel ve DC yapımlarından söz etmek mümkün. Ülkemizde de kahramanların hikayelerini takip eden ciddi bir kitlenin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çizgi romanla başlayan bu hikayelerin filmlerle desteklenmesi de ayrı bir pazar oluşturmuş, çizgi romanlarına da talebin artmasına sebep olmuştur.

Yazıdaki amacım çizgi roman tarihini anlatmak değil. Bu türe bir şans verilmesi gerektiğine olan inancım ve özellikle stresli dönemlerde dinlendirici etkiye sahip olduğu yönündeki iddiam ile vereceğim birkaç öneri:

-İyi bir film izleyiciyseniz ama iki saat aralıksız başında oturacak vaktiniz yoksa çizgi roman görüntü ihtiyacınızı karşılayabilir.

-İyi bir okursunuz ancak kafanız çok dolu ve bir kitaba odaklanacak enerjiniz yok. O zaman okuma davranışınızın sönmemesi için çizgi roman tercih edebilirsiniz. Kısa ve ayrıntısız yazılar görsellerle birleştiği için sizi yormadan edebiyat ihtiyacınızı karşılayacaktır.

-Okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız ancak kitap okumaya başladığınızda uykunuz geliyor ve ilerleyemiyorsanız, bu sürece çizgi roman okuyarak başlayabilirsiniz.

-Uzun yolculuklarda ortamdan kaynaklı dikkat dağınıklığı yaşayabildiğimiz için yine çizgi roman okumayı tercih etmek yolculuğu daha keyifli hale getirebilir.

-Anlatılanlar hayal gücünüzü görsellerle desteklediği için film tadında dinlendirici bir etki sunar.

-Fazla enerji ile odaklanma ihtiyacı hissetmediğimiz için toplu taşıma araçları kullanırken ya da kalabalık ortamlarda bekleme esnasında da çizgi roman okumayı tercih etmek, okuma alışkanlığımızın devamlılığını sağlayabilir.

-Sınava hazırlık dönemlerinde ders çalışmaya birkaç sayfa çizgi roman okuyarak ara vermek, okuma yaparak zihni dinlendirmeye yardımcı olur.

İlk aldığım ve okuduğum çizgi roman Manu Larcenet'in 'Sıradan Zaferler'iydi. Eser Angouleme Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nde 'En İyi Çizgi Roman Albümü Ödülü' almış. Eğer sizde de bir gün çizgi roman okuma isteği uyanırsa bu kitaptan başlamanızı öneririm. Karakterin yüzleşmeleri içinde mutlaka kendinize ait izler bulacaksınız. Aile ve sosyal yaşam ilişkileri ve bunun yanında aitlik ihtiyacı ile ilerleyen kitapta umut hep taze.

Karakarga yayınlarının çizgi roman başlığında başarılı olduğunu düşünerek birkaç önerimi de şu şekilde sıralayabilirim:

-'Güçsüz Düşmezsen Hayat Güzeldir'- Seth (Ignatz Ödülleri-En İyi Çizgi Roman Ödülleri)

-'Arkadaşım Dahmer'- Derf Backderf (Baobab Yayınları)

-'Leon'- De Crecy&Chomet (Angouleme Uluslararası Çizgi Roman Festivali- En İyi Çizgi Roman Albümü, Rene Goscinny Ödülü- En İyi Senaryo)

-'Buzul Çağı'- Nicolas de Crecy

Çizgi romana ilgi duyuyorsanız veya bu dünya ile tanışmak isterseniz, Ankara Tunalı Hilmi Caddesi'ndeki Kuğulu İş Merkez'inin içinde bulunan Devr-i Alem Sahaf'ı ziyaret edebilirsiniz. Tommix gibi eski çizgi romanların basımlarını görebileceğiniz gibi popüler çizgi romana yön veren Marvel ve DC'nin de kitaplarını bulabilirsiniz. Aynı zamanda Japonya'ya özgü çizgi romanlar olarak tanımlanan manga çeşitlerine de ulaşabilirsiniz. Bir şey almadan da bu dükkanı ziyaret edip raflar arasında gezmeniz bile iyi hissettirebilir.