Doğal Güzellik için Bitki Önerileri

Doğanın şifalı gücüne hepimiz tanık olmuşuzdur. Bu yazımda doğal güzellik için şifalı bitki önerilerinde bulunuyorum.

Çoğumuz güzel görünümlü, ışıltılı, sağlıklı bir cilde ve saçlara sahip olmak isteriz. Bunun için de çeşitli kozmetik ürünler kullanırız. Ama bu ürünlerin bir çoğu ne yazık ki cildimize ve saçlarımıza zarar veren kimyasallar içerir. Aynı zamanda piyasadaki kozmetik ürünler pahalı olabilir. Sağlıklı ve güzel görünmek aslında içten başlar. Yani yediklerimiz, içtiklerimiz ve cildimize kullandığımız her şeyin bize geri dönüşü olur. Bu nedenle, kullandığımız ürünler olabildiğince doğal içerikli ve saf yapıda olmalıdır. Evde elde edebileceğimiz bu doğal güzellik ürünleri hem cildimize hem de cebimize katkıda bulunur. Doğal güzellik için şifalı bitki önerilerine yer verdiğim bu içeriğim umarım size faydalı olur. Keyifli okumalar.

Şifalı Bitkilerin Kısa Tarihi

Eski çağlardan beri insanlar, doğanın şifasından ve güzelleştirici etkilerinden faydalanmışlardır. Hatta insanlık bu şifalı bitkiler üzerine kodeksler, papirüs rulolar, pişmiş kil tabletler, kitaplar yazmıştır. Örneğin; Babil İmparatorluğu’ndan kalan tabletlerde, hastaları tedavi etmek için şifalı bitkilerle hazırlanmış olan çamurların kullanıldığı yer almaktadır. Yaklaşık olarak 4500 yıl önce yaşadığına inanılan mitolojik hükümdar Shennong’un, bugünkü Çin tıbbının temelini oluşturduğuna inanılıyordu. Hastalıklara şifa bulmak için bitkilerden faydalandığı iddia ediliyordu. Hekimlerin önderi ve modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen İbn-i Sina ise El Kanun fi’t-Tıb adlı eserinde birçok şifalı bitkinin ilaç olarak nasıl kullanılabileceğine yer vermiştir. Öyleyse, insanlık tarihinde önemi büyük olan bu mucizevi bitkilerin doğal güzelliğinize olan etkilerini inceleyelim.

Adaçayı (Salvia officinalis)

Tıbbi ve aromatik bitkilerden adaçayı adını Latincede geçen “salvare” (iyileştirmek) kelimesinden almıştır. Adaçayı antiseptik ve antimikrobiyal özelliği sayesinde cildi temizler, arındırır. Ayrıca, deride oluşan şişliklerin indirilmesinde etkili bir bitkidir. Yüz yıkama suyu olarak kullanıldığında derideki aknelere karşı etkilidir. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatıp ciltteki kırışıklıkları azaltır. Cilde parlaklık ve yumuşaklık sağlayarak bakımını yapar. Cilt kuruluklarını giderir. Düzenli uygulamayla ciltteki kızarıklık ve döküntüleri ortadan kaldırır. Saç derisinde oluşan kepek gibi sorunlara çözüm olur. Saçların sağlıklı olmasını sağlayarak, saçların dökülmesini engeller. Özellikle de ince telli saçlara hacim sağlar.

Aloe Vera (Aloe barbadensis)

Kozmetik sektöründe en çok kullanılan bitkilerin başında gelen aloe vera diğer adıyla sarısabır, neredeyse birçoğumuzun evinde süs bitkisi olarak yer almaktadır. Aloe vera yaprağının içerisindeki jel cildi pürüzsüzleştirir ve nem ihtiyacını karşılar. İçeriğinde bulunan çeşitli vitaminler ve antioksidanlar cildi yaşlanmaya karşı korur. Cilt tonunu eşitler. Göz altı morluklarını ve şişlikleri tedavi eder. Düzenli olarak kullanıldığında ise derideki sivilce izlerini ve lekeleri azaltır. Aynı zamanda güneş yanıklarına, yaralara iyi gelir. Böcek ve sinek ısırıklarını tedavi edicidir. Tüm cilt tiplerine uygundur.

Biberiye (Rosmarinus officinalis)

Bazı yörelerde kuş dili otu olarak anılan biberiye, dermatit ve egzama gibi cilt problemlerine iyi gelir. Cildin kuruluğunu gidererek, cildin nemlenmesinde etkilidir. Yağlı ciltlerdeki aşırı yağlanma problemini giderir. Cilt tonunu eşitleyerek, güzel bir görünüm sağlar. Ciltteki akne ve lekelerin azalmasında yardımcı olur. Cildi yatıştırır, sıkılaşmasını sağlar. Böylece cildin günlük bakımını yaparken, yaşlanma etkilerini de azaltır. Biberiye yağı olarak kullanıldığında selülitleri yok edici etkisi vardır. Kan dolaşımını artırır. Bunun yanında saçlara da faydaları vardır. Saçları köklerinden uçlarına kadar besler ve güçlendirir. Saçların kırılmadan, sağlıklı bir şekilde uzamasına olanak verir. Biberiye bitkisini cilt temizleme suyu ve biberiye yağı şeklinde kullanabilirsiniz.

Gül (Rosa sp.)

Her cilt tipi için özellikle de hassas ciltlerin güvenle kullanabileceği gül bitkisi, kozmetik sektöründe gül suyu, gül yağı, tonik, krem, sabun vb. birçok güzellik ürünü olarak karşımıza çıkar. Doğal bir tonik olan gül suyu, cildin pH dengesini korur. Aynı zamanda cilt tonunu eşitler. Cildi kurumalara karşı koruyarak, nemlendirir. Cildi yenileyip, tazeler. Anti aging (yaşlanma karşıtı) etkisiyle ciltteki kırışıklıkları gidermede etkilidir. Sedef, egzama gibi rahatsızlıkların tahriş ettiği cildi yatıştırır. Göz altı torbalarına, şişliklere iyi gelir. Ciltteki kızarıklıkların ve aknelerin giderilmesinde etkilidir. Güneş sonrası yanıklarda iyileştirici etkisi vardır. Gül suyu; saçlarda oluşan kepeklenme sorununu giderirken, aynı zamanda yağ dengesini sağlar. Saçları nemlendirerek günlük bakımını yapar. İçinde bulunan zengin vitaminler sayesinde saçlara sağlık kazandırır. Böylece saçlar hızlı uzar.

Papatya (Matricaria chamomilla)

Matricaria chamomilla, mayıs papatyası olarak bilinir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan papatya, cildi besler ve bakımını yapar. Papatyanın ciltte oluşan lekeleri, sivilceleri tedavi edici etkisi vardır. Aynı zamanda cildi yumuşatır ve cilt renginin açılmasını sağlar. Cildi yenileyip, canlandırarak cildin daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasında etkilidir. Egzama, yanık, güneş yanığı, yara tedavilerinde kullanılır. Derideki kızarıklıkları giderir. Saç bakım ürünü ve şampuan olarak kullanıldığında ise saçlara canlandırıcı, renk açıcı ve parlaklık kazandırıcı etkisi olur. Hassas cilt yapısına sahip olanlar kullanabilirler. Papatya suyunu tonik şeklinde cildinize uygulayabilirsiniz.

Yüz Yıkama Suyu Tarifi

Bu şifalı yazıyı sizlere faydalı olabilecek ve evinizde kolayca uygulayabileceğiniz bir tarifle sonlandırmak istiyorum.

Malzemeler:

1 yemek kaşığı biberiye

2 yemek kaşığı kurutulmuş papatya

4 bardak su

Hazırlanışı:

Papatya ve biberiyeyi 4 bardak su içerisinde 15 dakika kaynatın. Daha sonra bu karışımı soğumaya bırakın. Soğuyan karışımdaki bitki parçalarını çıkarın ve geriye kalan sıvıyı temiz cam veya porselen bir kaba koyun. Papatya ve biberiyeli yüz yıkama suyunuz artık hazır. Bu şifalı karışımla yüzünüzü yıkarsanız, içerisinde bulunan papatya cildinize parlaklık, biberiye ise antiseptik ve antimikrobiyal özelliği sayesinde cildinizde hijyen sağlar ve aknelere karşı korur.