Doğru Renk Doğru Mekan İlişkisi

Hangi renkler hangi mekanlarda kullanılmalı?

İç mekanlarda kullandığımız renkleri çoğu zaman rastgele seçeriz. Gözümüze hoş gelen renkleri kombinleriz ve mekana direkt olarak uygularız. Halbuki doğru renk kullanımı diye bir durum söz konusudur. Her renk her mekanda kullanılmamalıdır. İnsan psikolojisini etkilediği bilindiği için hafife alınmayıp aksine oldukça özenli ve profesyonel bir şekilde tercih edilmelidir. Peki hangi renk hangi mekanda kullanılırsa doğru uygulanmış olur? Bugünkü yazımda sizlerle mekan içerisinde doğru renk kullanımlarından bahsedeceğim.

Yatak Odaları;

Yatak odalarımız dinlenmeye ihtiyaç duyduğumuz mekanlardır. Dolayısıyla göz yorucu renkler en son tercih etmemiz gerekenler olacaktır. Genellikle ideal uyku için önerilen renkler; mavi, turuncu, sarı ve pembedir. Mavinin sakinleştirici bir etkisi vardır ve sizlere daha fazla dinlenme imkanı sunacaktır. Sarı ve turuncu renkler ise kasları gevşetir ve sıcak bir ambiyans oluşturur. Son olarak pembe ise ortama pozitif enerji yayar.

Oturma Odaları;

Oturma odalarında aşırı iddialı renk seçeneğinden kaçınıp daha sade renkler tercih edilmesi önerilir. Çünkü vaktinizin çoğu oturma odalarında geçer ve renklerin gözünüzü yormaması gerekir. Nötr tonlar (bej, açık kahverengi...), sarı, turuncu.. Üstelik seçeceğiniz aksesuarlar ile de tasarımınızı destekleyebilirsiniz. Örneğin; çok fazla nötr tonlar tercih edip sıkıcı bir atmosferden kaçınmak isterseniz renkli berjerler veya aksesuarlar ile mekanınızı eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Mutfak;

Eğer küçük bir mutfağa sahipseniz açık renkler tercih etmeniz gerekecektir. Açık vizon, bej ve beyaz bunlara örnek olarak gösterilebilir. Öte yandan kullancağınız mor, kırmızı, siyah gibi renkler mekanınızı olduğundan daha da ufak gösterir. Bu nedenle tercihinden kaçınılmalıdır. Ek olarak, mavi rengin de iştah kapatıcı özelliği olduğundan mutfakta çok fazla tercih edilmemelidir.

Banyo;

Günümüzde tartışmasız en çok tercih edilen banyo renkleri antrasit ve siyahdır. Üstelik bu seçim hem şık, hem doğru, hem de modern bir görüntü elde etmenizi yardımcı olacaktır. Ek olarak beyaz aksesuarlar ile de tasarımınızı destekleyebilirsiniz. Kırık beyaz, krem ve tonları da banyolarınızı ferah göstereceği için ev sahipleri tarafından çokca tercih edilir.