Doğum Haritanızda Eros Ve Psyche

Eros ve Psyche ve Astroloji

Astroloji ve mitoloji birlikte var olan konulardır. Astroloji ile derinden ilgilenen biri değilseniz, Eros ve Psyche ne alaka diyebilirsiniz. Ancak gezegenlerin üzerimizde etkileri var olduğu gibi asteroitlerin de vardır. Psyche (16) ve Eros (433) keşfedilmiş ve isim verilmiş asteroitlerden ikisidir. Bunların sizin doğum haritanızda nereye yerleştiklerini bulmak için https://www.astro.com/horoscope sitesini kullanabilirsiniz. Siteyi açtığınızda göreceğiniz "charts & calculations" kısmını açıp "extended chart selection" seçeneğini seçtiğinizde karşınıza çıkacak olan sayfaya doğum bilgilerinizi girmelisiniz. Yine aynı sayfanın aşağı kısmında göreceğiniz "additional objects" kısmına "16, 433" kodlarını girip "show the chart" kısmına tıkladığınızda astroidlerin doğum haritanızdaki yerlerini öğrenebilirsiniz. Örnek görünüm:

Psyche ve Eros Miti

Psyche üç kızı olan bir kralın en küçük kızıydı. Dillere destan bir güzelliği vardı. O kadar güzeldi ki insanlar bunu tehdit olarak algılıyorlardı. Güzlliği tüm krallığa yayılmıştı. Yine de Psyche mutlu değildi. Kendisi kimseye aşık olmadığı gibi, kimse de ona aşık olmuyordu. Psyche dünyadaki en güzel kızdı, ama üzgün ve yalnızdı, ona her zaman hayranlık duyuldu ama asla gerçekten sevilmedi. Hayranlıkla yetinmeyip ona tapmaya başlayan insanlar oldu. Bunu duyan Afrodit bu rekabete karşı çıktı. Sonuçta kendisi bir tanrıçaydı, Psyche ise yalnızca bir ölümlü. Bu duruma bir son vermesi için oğlu Eros'a Psyche'yi çirkin bir yaratığa aşık etmesi için emir verdi. Ancak oğlu da Psyche'yi görür görmez tutuldu ve okunu yanlışlıkla kendine sapladı. Artık geri dönüşü olmayan bir aşka sahip olduğu için Psyche'yi annesinden korumak ister.

Bu esnada benim kızımın kısmeti mi kapalı diye merak eden Psyche'nin babası kahinler ile görüşür. Kahinler, Psyche'nin siyah bir elbise giydirilerek bir dağın zirvesine götürülmesini ve orada tek başına kalmasını emreder. Kehanete göre ona atanan koca, yukarı çıkacak ve onu karısı olarak alacaktır.

Psyche dağa çıktığında, rüzgarlarının tanrısı Zephyrus onu göğe uçurur ve nazikçe bir koruluğa bırakır. Gözlerini yeni sarayında açan Psyche eşi Eros ile burada yaşar. Ancak Eros diğer tanrıların bile ondan korktuğu bir tanrıdır. Korkunçtur. Yani herkesin onun hakkında böyle düşünmesi onu buna inandırmıştır. Eros Psyche’ye kendi iyiliği için ona hiç bakmaması gerektiğini söyler ve bunun için söz verdirir. Psyche gündüz yalnız, geceleri ise yüzünü hiç görmediği eşi Eros ile birliktedir. Bir gün kız kardeşlerinin dolduruşuna gelen Psyche, Eros'un yüzünü görmek için yanına gizlice girer. Eros'un yüzünü gören Psyche onun güzelliğini büyüleyici bulur. Bu heyecanla yanlışlıkla Eros'a yakalanır. Bu ihanet karşısında kendini çok kötü hisseden Eros sarayı terk eder.

Eşini geri kazanmak için Afrodit'e yalvaran Psyche, kızgınlığını henüz atamamış olan Afrodit'in gazabına uğrar. Ona korunç görevler verip, bunları tamamlarsa sonunda Eros'u kazanacağını söyler. Psyche her söyleneni yapar. Hermes kızın yaşadığı her zorluğa şahit olduğu için bunu görmeye daha fazla katlanamaz ve Eros'a haber verir. Yaptıklarını duyunca Psyche'yi affeden Eros ona geri döner. Bir daha hiç ayrılmazlar. Düğün hediyesi olarak Zeus, Psyche'ye ölümsüzlük bahşeder. Böylelikle Afrodit ile araları da düzelir. Çünkü artık bir rekabet kalmamıştır. Sonsuza kadar mutlu yaşarlar.

Astrolojide Psyche ve Eros

Eros, en derinden hissettiğiniz arzularınızdır, beden ve akıldır. Psyche ise ruhtur. Ruhunuzun asıl güzelliğidir. Venüs burcunuz size fiziksel güzelliğiniz hakkında işaretler verirken Psyche ruhunuzun güzelliği ve gelişimi hakkında işaretler verir. Eros ve Psyche bir araya geldiğinde bir tamamlanma meydana gelir.

İlişkilerde Eros zayıf yanını saklamayı tercih eden, duvarları olan kişidir. Hangi burca ve eve düştüğüne göre bunların teması değişiklik gösterir.

Çift haritaları (sinastri) incelendiğinde kişilerin karşılıklı eros ve psyche açılarına bakılır. Bu açılar; kavuşum, üçgen, kare ve karşıttır. İkilinin açılarına bakılırken dereceleri maksumum 3-4 orb olarak alınmalıdır.

(Not: Bu asteroitlerin uyumu ya da uyumsuzluğu bize ilişki hakkında bilinmesi gereken her şeyi göstermez. Diğer yerleşimlerle birlikte bir bütün olarak incelenmesi gerekir.)

Açılar

Kavuşum: Kavuşum açısı bu iki asteroidin uyumu açısından en önemli açı denebilir. Eğer kişinin erosu, karşısındakinin psychesi ile kavuşuyorsa (ya da tam tersi) ilişkide hem cinsel açıdan hem ruhsal açıdan bir uyum olması muhtemeldir. Kimyaları çok iyi uyar. Eros kişisi başlarda duvarları olan kişi, kendini açmakta zorlanan kişi olabilir. Psyche kişisi ise kovalayan kişi olabilir. Asteroitlerin bu teması kişileri spiritüel gelişimleri için zorlayabilir. Özellikle de psyche kişisi var oldukları kişiyi ruhani bir boyutta geliştirmek adına aydınlanmalar yaşayabilir.

Üçgen: Diğer açılara göre daha az zorluk yaşatan bir açıdır. Bu açıda da enerjiler çok uyumludur. Kavuşumdan çok daha az kaos içerir. Ruhani bir gelişim yine söz konusu olabilir ancak kavuşumdaki kadar sancılı ve derin olmaz. Kavuşumda neredeyse takıntı seviyesine gelen tutku ve sevgi üçgende çok daha yumuşaktır. Karşılıklı saygı ve iletişim vardır. Eğer birbirlerine boşluk vermeleri gerekirse bunu kaos olmadan yapabilirler. Karşıdaki kişinin olduğu kişi olmasına izin veren bir ilişkidir.

Kare: Bu açıda ilişki çok zorlu ve toksik denebilecek şeylerle karşılaşabilir. Tıpkı mitin başında olduğu gibi eros kişisi duygusal açıdan hala toy olabilir. Kendi isteklerini istediği zaman ve istediği şekilde yapmak isteyebilir. Psyche kişisi ise ilgi ve sevgi beklediği ancak karşısındaki kişi o duygusal olgunluğa henüz erişemediği için eros kişi kısıtlanmış hissedebilir. Karmik ilişkinin habercisi olabilir.

Karşıt: Bu kez iki tarafın enerjisi birbirine zıttır. Hayattan anladıkları, yaşam şekilleri birbirinden farklıdır. İletişimlerinde büyük bir kopukluk vardır. Eğer karşılıklı gayret olursa burada yaşanan zorluklar aşılabilir. Kişiler birbirlerinin ruhsal uyanışına neden olabilir. Bu açı da yine karmik ilişkinin habercisi olabilir.

*Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=Vigl4Y3zpB4
https://www.youtube.com/watch?v=93JwJ-Z-Z-w&t=1702s