Dr. Phil Stutz Kendini Bulma Piramidi

Stutz belgeselinden hayat enerjinizi geri getirecek bir piramit

Dr. Phil Stutz, kişisel gelişim ve psikoterapi alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir psikiyatrist ve yazardır. Jonah Hill ile beraber çektikleri ve aslında sohbet ettikleri belgeselde Stutz, hayat enerjimizi yeniden bulmamız adına bize bir piramit çiziyor.

Bu piramit 3 kısımdan oluşuyor. Stutz bu piramidi 3 bölüme ayırıyor ve bölümlerin içine aşağıdan yukarı olacak şekilde "beden, insanlar ve kendin" yazıyor. Peki bunlar ne anlama geliyor?

Bölüm 1- Beden ile Olan İlişki

Yaşantımıza fiziksel hareket katmak sadece bedenimizde değil zihnimizde de büyük değişimler yaratacaktır. Günlük aktivitemize egzersizler eklemek, bedenimize iyi gelecek yemekler yemek, yoga yapmak, meditasyon yapmak bizim hem bedenimizle olan ilişkimizi hem de hayatla olan ilişkimizi geliştirecektir.


Bölüm 2- İnsanlarla Olan İlişki

Üzgün ve depresif hissetmek bizi genelde diğer insanlardan uzaklaşmaya iter. Kendimizi dışarıdan bir izleyici gibi görürüz ve hayatımızdaki kişilerle olan uzaklaşmamızı izleriz ve buna müdahale etmeye gücümüz yoktur sadece korkarak uzaklaşırız. Stutz ise korkunun üzerine gitme metodunu öneriyor. İnsanlarla iletişim halinde olmanın "istemesek bile" "ilgimizi çekmese bile" birisiyle yemeğe çıkmamızın, vakit geçirmemizin bizim hayata karşı bakışımızı değiştirecek ve yaşama sevincimizi geri kazanmamızı sağlayacak bir adım olduğunu söylüyor.


Bölüm 3- Kendinle Olan İlişki

Bunu başarabilmenin en iyi yolu bilinçaltınızı anlamak, onunla etkileşim kurmaktır. Bu kadar karmaşık bir şeyle etkileşim kurmanın çok basit bir yolu var. "Yazmak". Stutz, yazmanın bilinçaltınızdaki her şeyi bir ayna gibi yansıtacağını ve yazmanın kendimizle olan ilişkimizi geliştireceğini söylüyor. Hatta günlük olarak yazarsak kendimizle alakalı bilmediğimiz şeyleri bile gün yüzüne çıkarabiliriz. Bazı insanlar " Ben yazar değiim" ya da " Ben ilginç değilim, yazamam" diyebilir. Bunlar önemli değil. Önemli olan zihnini ve içinde olup biteni somut bir şekilde bir yere aktarmak ve görmek, farkında olmak, anlamak...


"Kaybolduysan onu çözmeye çalışma. Onu bırakıp önce hayat enerjine çalış. Mesele tutku. Hayat enerjini artırıp neye tutkulu olduğunu öğrenebilirsin. İlk adım kendi hayat enerjinle bağ kurma konusunda tutkulu olmaktır ve bunu herkes yapabilir."

Dr. Phil Stutz


Bu 3 maddeyi yerine getirdiğimizde hayat enerjimizi kazanacak ve bu enerjiyi kazanırken de tutkulu olduğumuz şeyi bulacağız. Belki de gerçekten bu kadar kolaydır(!) Denemeye değer.