Dünya Kilo Alıyor

Obezilasyon hakkında

Çağımızın en yaygın hastalığı, Dünya'da bir milyondan fazla kişinin yakalandığı, Türkiye'de ise %17'lik bir kesimin dahil olduğu obezitedir. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın getirisi hızla kilo alımı oluyor. Kilo vermeye çalışan kişiler ise bir türlü kendisine uygun diyet yöntemini bulamamaktan şikayetçi.

Peki elimizde yapılabilinecek neler var?

En çok tercih edileni; ödem, kas ve sadece tartıda iyi görünen ani kilo kayıplarını sağlayan şok diyetler. Bunlar iki-üç günlük kısa zamanlarda doğru düzgün öğün yemeden, çoğunlukla sıvı alımıyla bedene yapılan eziyettir.

Çok kişi tarafından tercih edilen ama bir türlü istikrar sağlanamayan diyetisyenler ise, genellikle 5-6 öğün vererek sürdürülebilir bir süreç oluşturmayı hedefliyor. Tabii bu herkes için iyi olmayabilir. Yemek yemeği çok sevenler için az ve sık yemek gerçekten yorucu olabiliyor. Sürekli aç olmak ve doymadan yemeği bırakmak, zihnin sürekli yemek ile meşgul olmasına, hep sonraki öğünü beklemeye sebep olabilir.


Aralıklı oruca gelince, ideal olanı gibi görünüyor. Temelde iki öğün ve doyurucu yemek yeme sistemi olması tatmin edici. Vegan, paleo, ketojenik, glutensiz.. ve başka birçok çeşidi bulunan diyetlerden kişiye uyan ve dengeli beslenmeyi sağlayacak olanı uygulamak hayati önem taşıyor.

Sekiz yıldır diyet serüveni süren birisi olarak çok fazla diyet çeşidi denedim. Kısa vadede iyi olsa da günlük yaşamda uygulaması zor ve sürdürülebilir olanı -yani aklımıza ve midemize yatanı- bulmak gerçekten zor. Diyetisyen hekimlerinin dediği karbonhidrat ile şeker alımına dikkat ettiğimizde ve hayatımıza sporu kattığımızda etkili ve sağlıklı kilo verme gerçekleştirilebilir.

Kiloyu korumak ise işin ikinci en önemli kısmı. Uzmanlık alanı diyetisyenlik olan aile hekimimden aldığım bilgilere göre; beyin, kilo vermeye başlandığı zaman bedenin hasta olduğunu düşünerek iştah açmaya başlıyor. Böylece sağlıklı olduğunu düşündüğü kilo hedefine varmak istiyor. Düşman içeride olunca kapının kilit tutması da zor tabi, ama vazgeçmek yok! Verilen kilo bir sene korunduğu zaman beyin yeni bilgi akışı sağlayarak olduğu kiloyu biliyor ve önceki hedefinden vazgeçiyor.

Sevilen hiçbir şeyden vazgeçmeden, sadece ölçülü bir şekilde yenilerek de sağlıklı olmak bir hayal değil!