Dünyadaki İlk Futbol Takımı Hangisidir?

Tarihin ilk futbol kulübü hangisidir?

Bugüne kadar dünya üzerinde birçok futbol takımı kurulmuş, birçok tanesi de kapanmıştır. Bazı futbol takımları başarılı olurken, bazıları da başarısız olmuşlardır. Bugüne kadar birçok turnuva oynanmış ve bu turnuvalarda da birçok futbol takımı boy göstermiştir. Bu futbol takımlarından bazıları diğerlerinden biraz daha özeldir. Bunun da bazı nedenleri vardır. Bir nedeni de dünyadaki ilk futbol takımı olmasıdır. Bu takım ise bu özelliklerini sürekli dile getiren Sheffield Football Club’dır. Peki bu ünvandaki takım ne zaman ve nerede kurulmuş gelin buna bir göz atalım. 

Sheffield Football Club ne zaman kuruldu?

Yukarıda da belirtildiği üzere, dünyanın ve İngiltere’nin ilk futbol takımı olan Sheffield Football Club, 24 Ekim 1857 tarihinde İngiltere’nin Sheffield kentinde kuruldu. Kurucuları kriket hayranı ve kriket oyuncuları olmalarına rağmen, kriketin yalnızca yaz aylarında oynanması sebebiyle kışın form kaybetmemeleri amacıyla futbol kulübü kurdular. Bu profesyonel anlamda dünyada bir ilkti. Çünkü daha önceden kurulan birçok futbol takımı olmasına karşın Sheffield Football Club kurulan ilk profesyonel futbol takımıdır. Bunun nedeni diğer kurulan futbol takımlarının lise ve üniversite düzeyinde kalmalarıdır. Bu futbol kulübü kurulduktan sonra başka bir profesyonel kulüp olmadığı için yapılan maçlar amatör düzeyde kaldı. 1860 yılına gelindiğinde ise Hallam Football Club adında bir başka profesyonel futbol kulübü kuruldu. Bu takımın kurulmasıyla beraber profesyonel anlamda bir ligin kurulması için ilk adım atıldı. Zira Sheffield Football Club tek kulüp olduğu için böyle bir şey mümkün değildi. Bu iki takımın kurulması diğer kurulacak olan takımlar için de örnek teşkil etti.

Dünya üzerinde birçok takım vardır. Bazı takımların kendi aralarında oynadıkları maçlar daha özeldir ve bu karşılaşmalara derbi denir. Bir maçın derbi olabilmesi için iki tarafın ya aynı şehirde olması gerekir ya da tarihten gelen bir rekabet içermesi gerekir. Net bir kaynak olmamasına rağmen dünyanın ilk futbol maçı Sheffield Football Club ile Hallam Football Club arasında oynandığı varsayılır. Sheffield Football Club ve Hallam Football Club takımlarının kendi aralarında oynadığı karşılaşmalar da dünyanın en eski derbisi olma özelliği taşımaktadır. 

Sheffield Football Club bugüne kadar birçok farklı stadyumda maça çıkmıştır. Bunlardan bazıları; “Strawberry Hall Lane Park”, “Abbeydale Park”, “Don Valley Stadium” stadlarıdır. Dünyanın ilk futbol takımı 2001’den beri karşılaşmalarını 2000 kişilik “The Home of Football Stadium" stadında oynamaktadır. Kulüp aynı zamanda maç günlerinde yiyecek ve içecek imkanı sunduklarını da belirtmektedir. Dünyanın ilk futbol takımı şu anda İngiltere 7.liginde mücadele etmektedir.