Dünyadan Pandemi Güncellemeleri

Yeni önlemler, yeni raporlar ve önemli noktalar. Covid-19 pandemisindeki en son gelişmeler hakkında bilgilerimizi güncelleyelim.



  • Boris Johnson: "Üzgünüm."

Boris Johnson, Downing Street'te kapanma sırasında düzenlenen partilerin kamuoyunu şok etmesinin ardından pazartesi günü milletvekillerinden özür diledi. Skandal karşısında görevini kurtarmaya çalışan ve ders alacağına söz veren İngiltere Başbakanı, "İyi yapmadığımız şeyler için üzgünüm. Ayrıca bu meselenin ele alınış biçimi için de üzgünüm," dedi.


  • Justin Trudeau'nun Testi Pozitif Çıktı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Covid-19 testinin pozitif çıktığını, ancak ciddi bir semptomu olmadığını açıkladı. Yakın zamanda üçüncü doz aşısını olan Kanada Başbakanı Twitter'da, "Kendimi iyi hissediyorum ve halk sağlığı talimatlarına uygun olarak bu hafta uzaktan çalışmaya devam edeceğim," dedi.


  • Moderna ABD'de Tam Lisanslı Oldu

Yetkililer pazartesi günü yaptığı açıklamada, daha önce yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde acil kullanım iznine sahip olan Moderna Covid-19 aşısının artık ülkede 18 yaşın üzerindeki kişiler için tam lisanslı olduğunu söyledi.


  • Libya'da Aşı Geçişi

Libya geçici hükümeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada, vakaların sayısındaki artış nedeniyle halka açık yerlere erişmek için 15 Şubat'tan itibaren aşı kartı ibraz etmenin zorunlu olacağını duyurdu. Resmi bir rapora göre, Libya Pazar günü yaklaşık 4.500 vaka ve ek olarak on ölümle beraber ulusal bir rekor kaydetti.


  • Paris-2024'ün Patronu Olimpiyatlardan Mahrum

Paris-2024 Pazartesi günü AFP'ye yaptığı açıklamada, 2024 Olimpiyat Oyunları organizasyon komitesi başkanı Tony Estanguet'in Covid-19 pozitif çıktığını ve 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları için Pekin'e gidemeyeceğini duyurdu.


  • Genç Britanyalılar İçin Daha Güvencesiz İşler

Düşünce kuruluşu Resolution Foundation, özellikle pandeminin zirvesinde işsizlikten en çok etkilenen genç İngilizlerin artık hızla iş bulduğunu, ancak bunların birçoğunun daha güvencesiz işler olduğu konusunda uyardı.


  • Euro Bölgesi: GSYİH'de Zıplama

Eurostat tarafından pazartesi günü açıklanan ilk tahmine göre, Euro bölgesindeki gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), AB'nin tamamında olduğu gibi, Brüksel'den gelen tahminlere paralel olarak geçen yıl %5,2'lik tarihi bir büyüme kaydetti. Bu rakamlar, ekonominin Covid-19 pandemisine bağlı çöküşünün ardından iyi bir şekilde toparlandığını doğruluyor. Avrupa İstatistik Ofisi'ne göre, 2020'de GSYİH, tek para birimini kullanan 19 ülkede %6,4 ve Avrupa Birliği içinde %5,9'luk tarihi bir düşüş kaydetmişti.


  • Kıbrıs: Aşılanmamış Rahipler Açığa Alınmakla Tehdit Edildi

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başkanı, Covid-19'a karşı aşılanmayı reddetmeye devam etmeleri ve insanları da bu yönde hareket etmeye teşvik etmeleri halinde salı gününden itibaren bir düzine aşısız rahibi askıya alacağı konusunda uyardı. Rahipler ve ilahiyatçılar, Başpiskopos Chrysostomos II'in belirttiği göre, "bencil nedenlerle" aşılanmayı reddediyor ve insanları da bu yönde etkiliyorlar. Ona göre, piskoposluğundaki 123 rahipten 27'si aşılanmamış durumda.


  • 5.66 Milyondan Fazla Ölü

AFP tarafından pazartesi günü açıklanan bir rapora göre, pandemi Aralık 2019'un sonundan bu yana dünya çapında resmi olarak 5.66 milyondan fazla insanı öldürdü. Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya (626.854) ve Hindistan'ın (495.050) önünde en çok ölümün (884.260) kaydedildiği ülkedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), doğrudan ve dolaylı olarak Covid-19 ile bağlantılı aşırı ölüm oranını dikkate alarak, pandeminin etkisinin resmi olarak belirlenenden iki ila üç kat daha fazla olabileceğini tahmin ediyor.