Dünya'ya Çağrı: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Dünya'yı hep birlikte iyileştirmek için atacağımız adımlar niteliğindeki SKA'ları tanıyoruz.

Özellikle son zamanlarda nereye gidiyor bu dünya diye sorar oldum. İklim değişikliği bir yandan iyice kendini belli ediyor. Bazı yerlere kuraklık hâkim iken bazı yerleri sel götürüyor, bazı yerlerde ise uzun süre kontrol altına alınamayan türden yangınlar oluyor. Kirlilik de dünyaca yüzleştiğimiz problemlerden biri. Özellikle müsilaj olayı patlak verdikten sonra kirlilik konusunu daha da çok düşünüyorum. Bu konularda benim payıma düşen nedir, neler yapabilirim diye merak etmenin yanı sıra bunların hepsi küresel problemler olduğu için dünyaca bu konular hakkında neler yapıyoruz diye sordum kendime. Bu sorunun ardından yaptığım araştırma sonucunda da sizlere Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın ortaya koyduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ ndan (SKA) bahsedeceğim.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2015 yılında tüm BM üyeleri tarafından imzalanan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandasının temelinde yer almıştır. Bu amaçlar aslında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere çeşitli konular hakkında acil bir küresel ortaklık kurma çağrısıdır. SKA’lar için çalışmalar ise 1992 yılında başlamıştır.  

BM üyesi olan ülkemizde de bu amaçların tanınması ve uygulanması adına çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmalardan birincisi Sertap Erener’in 19 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan, SKA’ları anlatan şarkısı “Who’s Gonna End?”. Diğer çalışma ise özellikle çocuklara ve ebeveynlere yönelik ve 4 Ocak 2022 tarihli bir çalışma. Çok izlenen çocuk televizyon dizisi Kral Şakir ile BM Sürdürülebilir Kalkınma Programı iş birliği yapıyor ve dizide SKA’lar işleniyor. Ayrıca 17 amaç Kral Şakir teması ile çocuklara tanıtılıyor. Bunun yanı sıra çocuklara ücretsiz ulaşabileceği Kral Şakir temalı sürdürülebilir takvim de tasarlanmış.Bu çalışmalara https://www.kureselamaclar.org/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bu amaçların öğretilmesi, benimsenmesi ve en sonunda da gerçekleştirilmesi bütün dünya için büyük önem teşkil ediyor. Sonuçta elimizde bir tanecik dünyamız var. Kendi elimizle zarar verip bozduğumuz ve bozmaya devam ettiğimiz bu dünyamızı, yine kendi elimizle düzeltip aynı hataları tekrarlamamayı öğrenebiliriz. Gereken en büyük şey ise hep birlikte akıllıca hareket etmek. SKA’ların hepsine teker teker değinmek istiyorum. Bu sebeple de bu konuya seri şeklinde devam edeceğim.

İkinci bölüm “Yoksulluğa Son”da görüşmek üzere. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: https://www.undp.org/ https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home.html