Efsanelere Konu Olan Perili Köşk

Hikayesiyle Dikkat Çeken Köşk

Perili Köşk, İstanbul'un Baltalimanı semtinde yer almaktadır. Köşk Osmanlı Döneminde inşa edilmiştir. Asıl adı Sadullah Paşa Köşküdür. İlerleyen zamanlarda köşkün adı 'Perili Köşk' olarak anılmaya başlanmıştır. Perili Köşk sahip olduğu mimari yapısıyla dikkat çekmektedir. Köşk çeşitli efsanelere ve hikayelere konu olmuştur. Bu anlatıların çoğu kesin bir şekilde kanıtlanamamış ve kulaktan dolma bilgilerle kalmıştır.

Borusan Contemporary diğer bir ismiyle Perili Köşk, Yusuf Ziya Köşkü'nün yapımına 1910'lu yıllarda başlanmıştır. Yusuf Ziya Paşa o zamanlarda Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa'nın Başyaveri olarak göre yapıyordu. Biric Dünya Savaşı'nın çıkmasının ardından ve Osmalı'nın da savaşa dahil olmasıyla inşaatı yapan ustalar askere dahil edilince köşkün yapımı yarım kaldı. Yusuf Ziya Paşa ailesi ile birlikte 1926 yılına kadar bu köşkte yaşadı. 1933 yılına kadar ailesi bu köşkte oturdu. Birinci katında ise kiracaları oturdu. İnşaatın tamamlanaması nedeniyle boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden bina 'Perili Köşk' olarak söz edilmeye başlandı.

Borusan Contemporary diğer adıyla Perili Köşk şu an ofis müze olarak kullanılmaktadır. Borusan Holding, köşkü 2030 yılına kadar kiralamıştır. Hafta içi ofis çalışanlarının işlevini sürdürğünü bina hafta sonları ise ziyaretçilere açıktır. Köşkü ziyaret ederken aynı zamanda içerisinde yer alan sergileri inceleyebilir ve ofis ortamını gezebilirsiniz. Köşkün üst katında yer alan manzaraya hayran kalabilirsiniz. Şimdiden iyi gezmeler.