EKONOMİNİN ÇÖKÜŞÜ İLE YURTDIŞINA KAÇAN GENÇLER

Hangi genç bunu görüp buraya ömrünü adamak ister? Senelerce dirsek çürütüp kim alanı dışında bir iş yapmak ister?

Türkiye'de maalesef her geçen yıl biraz daha çöken ve son 2 senede salgın ile daha da fazla çökmüş olan ekonomimiz nedeniyle yurt dışına iltica eden, okumaya giden, iş için giden insan sayısında inanılmaz bir artış oldu. Bunun asıl sebebinin ekonomi olduğunu düşünsem de bu durumu tetikleyen başka sebepler de olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle her sosyal devletin başarısının kaliteli ve filtreli eğitim olduğu söylenmezse olmaz. Peki kaliteli ve filtreli eğitim bizde var mı? Artık maalesef yok. Düzinelerce, mantar gibi her köşe başında biten özel okullarla, ikiye bölünen devlet okullarıyla bu iş olmaz. Kaliteli eğitim nitelikli eleman yetiştirir, yarın öbür gün birileri emekli olup gittiği zaman yerini yeni nitelikli gençler doldursun diye. Burada da eğitim sistemimizin sınıfta kaldığı konusunda hemfikir olduğumuzu zannediyorum.

Bir diğer problem vatandaşın değil de halka hizmet etmek için gelen insanların ceplerini düşünmesi. Liyakat sisteminin dibi gördüğü, yeteneksiz ve alanında eğitimsiz kimselerin özel sektörde ve devlet alanlarında en üst kademelere getirilmesi bu ülkenin gençlerine "Yeter be!" dedirten bir diğer unsur.

Haydi eğitimi bir şekilde aldınız, işi de bir şekilde kaptınız. Peki ya maddiyat? Aldıkları maaşın tek başlarına ev kiralamaya yetmediği bir ülkede kim yaşamak ister? Barınmak, beslenmek, sosyalleşmek gibi temel ihtiyaçları halkın büyük bir kesimi yapamaz halde. Hangi genç bunu görüp buraya ömrünü adamak ister? Senelerce dirsek çürütüp kim alanı dışında bir iş yapmak ister?

Bu ülkenin gencinin cebindeki paranın bir alım gücü yok, sinema bileti alamaz, bir kitap okuyamaz durumdaki gençlerin bu hızla çöküp giden ekonomi ve dolayısıyla ülkeden kaçıp gitmesine şaşmamak gerek.

Bu vatan hepimizin diyoruz ama en başta dimdik durup ses çıkarmayan insanlar yüzünden kaçıp giden gençler ordusuna sahip bir vatan haline gelmemiz kaçınılmaz son olarak gözüküyor.