E-Posta Pazarlaması Nedir?

E-posta pazarlamasının tanımı, işlevi, avantajları ve nasıl yapıldığı ile ilgili bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Marka adına müşterilerle veya müşteri adaylarıyla e-posta aracılığıyla kurulan her türlü iletişim e-posta pazarlamasının kapsamında değerlendirilir.

E-posta pazarlaması ne işe yarar?

E-posta pazarlaması ile doğrudan reklam yapılabilir. Bunun yanında, alıcılara pazarlama mesajı taşıyan her türlü içerik ulaştırılabilir. Ayrıca, belirli aralıklarla gönderilen ve alıcının ilgi alanlarına göre seçilmiş haber ve yazılardan oluşan e-postalar ise okuyucularla düzenli olarak temasta kalmayı sağlar. E-postalara alıcıları belirli alanlarda bilgilendiren veya yönlendiren rehber vb. türdeki değerli içerikler ekleyerek müşteriler veya müşteri adaylarıyla ilişki inşa etmek de mümkündür.

E-posta pazarlamasının avantajları nelerdir?

  1. E-posta, internetin en çok kullanılan hizmetidir; bu nedenle kitlelere ulaşmanın önemli bir kanalıdır.
  2. Düşük maliyetli bir pazarlama tekniğidir.
  3. Yatırım getirisi ölçülebilirdir.

E-posta pazarlaması nasıl yapılmalıdır?

a. Öncelikle e-posta metinlerini birer reklam metni olarak görmek ve bu tür metinlerde uzmanlaşmış olan kişilerle çalışmak gerekir.

E-postaların alıcıları belirlenen yönde harekete geçirmesi istenir. Bu eylem bir bağlantıya tıklayıp açılış sayfasına gitmek veya bir videoyu izlemek olabilir. Müşterinin veya müşteri adayının istenen aksiyonu alması için e-posta metninin ikna edici bir dile sahip olması ve markanın ses tonunu yansıtması gerekir. Önemli diğer bir husus ise, e-posta içeriğinin alıcının ilgi alanında olmasıdır.

b. Segmentlere ayrılmış e-posta listeleri hazırlanmalıdır.

Örneğin, halihazırda müşteri olan bir alıcı ile müşteri olmayan bir alıcı arasındaki fark gözetilmelidir.

c. E-postaların gönderilme zamanları ve sıklıkları doğru belirlenmelidir.

Alıcıları e-posta yağmuruna tutmak doğru bir yaklaşım olmayabilir çünkü posta kutusu hızla dolan kişiler, çok sık gelen bu e-postaları silmekle zaman harcamak yerine işletmenin e-posta abone listesinden çıkıp iletişimi tamamen kesebilirler. Alıcılara e-posta abone listesine kayıt sırasında hangi sıklıkta e-posta almak istedikleri konusunda seçenek sunulması bu sorunu büyük ölçüde çözebilir.

d. E-postalar her ne kadar belirli şablonlar çerçevesinde ve otomatik olarak gönderiliyor olsa da alıcıların davranış ve tercihlerine göre mümkün olduğunca kişiselleştirilmelidirler.

e. Son olarak, e-posta metnine verilen emeğin karşılığını alabilmek için etkili bir açılış sayfasına (landing page) ihtiyaç vardır.

Kaynaklar

Charlesworth, Alan. Absolute Essentials of Digital Marketing. Routledge, 2021.

Dooley, Roger. “Email Marketing Is Your Golden Goose - Don't Kill It.” Forbes, Forbes Magazine, 4 May 2020, https://www.forbes.com/sites/rogerdooley/2020/05/04/email-marketing/?sh=6fcb80ab3711.

Kingsnorth, Simon. The Digital Marketing Handbook: Deliver Powerful Digital Campaigns. Kogan Page, 2022.