Ergenlik Yıllarını En İyi Şekilde Anlatan İkonikleşmiş Dizi Ve Filmler 

İzlerken pişman olmayacağınız gençlik drama dizi ve filmleri önerdim. İyi seyirler.

Ergenlik yılları çoğunlukla atlatması zor bir dönemdir. Kendini keşfetme, arkadaşlıklar, kariyer planları, aşk hayatı, kendimize sıkça sorduğumuz benden bir şey olur mu? sorusu, Akran zorbalıkları, aile ile yaşanan sıkıntılar, dış görüşümüz konusunda kendimize yaptığımız haksızlıklarla birlikte atlatılması oldukça zor bir dönem. Nihayetin de atlattık mı? Evet. Her insanı ektisi altına alan bu dönem ile ilgili yazılmış kitaplar, çekilmiş diziler ve filmler var “Teenage dream” temalı dizi ve filmler ile kafayı bozmuş biri olarak, size öneride bulunmasan içimde kalırdı. Mutlaka izleyin dediğim kafanızı dağıtacak ya da sinir kat sayınızı yükseltecek, kendi kalite kontrolümden geçmiş gençlik dizi ve filmleri sizlerle başbaşa bırakıyorum. 

1.THE BREAKFAST CLUB 

The Breakfast Club, haftasonu okulda cezaya kalıyor olmalarından başka hiçbir ortak noktası olmayan beş lise öğrencisinin bir cumartesi günü boyunca yaşadıklarını konuyu ele alıyor. Okulun aşko kuşko kızı Claire, sporcu Andrew, suçlu John Bender, deha Brian ve deli Allison’un bir gün için birbirlerini tanıma ve kabul etme hikâyesini anlatan The Breakfast Club, 80’ler sinemasının sembol filmlerinden biri olarak görülüyor. 

2. GOSSIP GIRL 

Dedikoducu kız, aralarında en ünlü dizilerden biri bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Yayınlandığı dönemde İkonik krakterleri ile ses getirmiş ve büyük kitlelere ulaşmış bir dizi. Gossip Girl, konu aldığı zengin şımarık liselilerin aşk ve entrika dolu hayatlarını, dizi bitene kadar kimliğini belli etmeyen Gossip Girl`ün gizemiyle, altı sezon boyunca kendini soluksuz bir şekilde izlettiriyor. 

3. CLUELESS 

Okulun zengin ve popüler kızı Cher Horowitz Beverly Hills’de babasıyla birlikte yaşamaktadır. Cher, alışveriş yapmayı çok seven tatlı ve hazırcevap bir kızdır. Jane Austen’in Emma romanından uyarlanan filmde Cher’in arkadaşlık ilişkileri, aşk hayatı anlatılırken 90’lı yılların sokak ve parti stili en güzel şekilde yansıtılıyor. 

4. MAY MAD FAT DAIRY 

Rae, ergenliğin getirmiş olduğu bütün boğucu durumlarla baş etmeye çalışan, iyi müzik zevki olan komik bir kızdır. Aşırı kilolu olmaktan ve annesinin ilginçliklerinden müzdariptir. Hikâye, 1996 yılında geçiyor ve Rae'nin birkaç aydır kaldığı klinikten çıkmasıyla başlıyor. Klinikten çıktıktan sonra, çocukluk arkadaşı Chloe`nin arkadaş grubu ile takılmaya başlıyor. Rae dahil olduğu arkadaşlık grubunda aşk ve arkadaşlığa dair önemli şeyler yaşayıp cinsel kimliğini kazanmaya başlıyor. 

5. 10 THINGS I HATE ABOUT YOU

Bianca ve Kat, birbirine zıt karakterleri olan iki kız kardeştir. Bianca okulda popiler sosyal bir kelebekken Kat, ablasına göre asi ve sert bir karaktere sahiptir. Korumacı babayla yaşayan iki kız kardeş, babalarının isteği üzerine Bianca eğer bir erkekle çıkacak ve sosyalleşecekse öncelikle Kat biriyle çıkmalıdır ancak bu ihtimal imkansıza yakın olduğu için babası kasten bu şartı koşmuştur. Kat`e bulunan uygun sevgili adayı ise, Joker rolüyle hafızalara kazınan Heath Ledger Patrick olarak karşımıza çıkıyor. Okulun iki aykırı tipi Kat ve Patrick’in planlar üzerine kurulu ilişkisi zamanla farklı bir hal alacaktır. Klasik gençlik aşk filmini, ikonik hale getiren Heath Ledger`in filmde yer alması. 

 6. EUPHORIA  

Dizi; 17 yaşındaki Rue'nun hikayesine odaklanıyor. Rue, küçük bir çocukken konulan dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk tanılarından sonra haplarla tanışır. Babasının kanser tedavisi sırasında onun ilaçlarını dener; refakat ettiğini babasına ilaçların nasıl hissettirdiğini anlamak için başlasada babasının ölümü bekleyişini izlerken zihnindeki sesleri durdurmak içindir. Rue, bütün yazı rehabilitasyon merkezinde geçirdikten sonra kaldığı yerden hayatına dönecektir. Rue`nin çevresinde gelişen olay ve karakterler dizi içinde önemli yerlere sahip. Sahnelerin hikaye için gerekenden çok daha açık olduğu bölümler var. Bu şovun TV için zorlamaya çalışmadığı bir sınır yok.Büyüme anlatılarında aşk, uyuşturucu, sex, cinsel kimliğini keşfetme sancıları, akran zorbalıkları, klasik gençlik dramalarında olan şeyler. Euphoria bildiğimiz gençlik dramasını, klişelerden uzak sert, gerçekçi ve çıplak bir şekilde bizlere sunuyor.  

7.SING STREET 

Sing Street, 80’lerde âşık olduğu kızı etkileyebilmek için müzik grubu kuran bir gencin yaşadığı maceraları müzikal bakış açısıyla anlatan bir gençlik filmi. Ailesinin ekonomik sıkıntıları yüzünden okul değiştirmek zorunda kalan Conor, yeni okuluna bir yandan adapte olmaya çalışırken diğer yandan âşık olduğu model bir kızı etkilemek için müzik grubu kurma peşindedir. Beraber yaptıkları müzik klipleri sayesinde ilişkileri güçlenen ikilinin bundan sonra hayatlarına nasıl ve kimle devam edecekleri konusu filmin sonunda açığa çıkacaktır. Conar`ın, âşık olduğu kızı etkileme çabası oldukça tatlı bir şekilde anlatılıyor.  

8. 13 REASONS WHY 

Netflix'in en iyi gençlik dizilerinden biri olan 13 Reasons Why, yeni başladığı lisede gördüğü baskılardan dolayı intihar eden ve geriye kimler yüzünden intihar ettiğini anlattığı 13 kaset kaydı bırakan Hannah Baker isimli bir kızın hikayesini anlatıyor. Gençlerin hayatında gördüğü ve görebileceği tüm zorbalıkları bütün çıplaklığıyla anlatıyor. Oldukça çarpıcı bir seneryosu var. 

 9. SKINS 

Skins, benim ilk göz ağrım, kıymetlim. İlk bakışta gençlerin arasındaki duygusal ilişkilerin anlatıldığı bir dizi olarak görülse de her karaktere ayrıca vurgu yapan hikayesinde, dizideki gençlerin zorlu ergenlik sürecindeki gelgitlerini, zararlı alışkanlıklara karşı zaaflarını, sorunlu aile ilişkilerini; toplum bilinci oluşturacak şekilde işliyor. Ayrıca diziye dair çarpıcı noktalardan biri de yayımlanan 7 sezon boyunca üç jenerasyonunun hikayesinin anlatılmış olmasıdır. Dizi, karakterlerin yaşadıkları zorlu ergenlik dönemini bizlere olduğu gibi, yalın ve gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Benden söylemesi bu diziyi kaçırmayın derim.