Erken Dönem Black Metal Severler İçin Belgesel Önerisi: Until the Light Takes Us

Özellikle Norveç erken dönem black metali hakkında en kapsamlı içeriğe sahip olduğunu idda eden belgesel.

2008 yılında Aaron Aites ve Audrey Ewell'ın yönetmenliğini üstlendiği belgesel AFI Film Festivalinde gösterime sunuldu. Özellikle Norveç erken dönem black metali hakkında en kapsamlı içeriğe sahip olduğunu idda eden belgesel, alternatiflerinin aksine sadece teknik ve müzikal bilgiler vermekle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda, dönem sanatçılarının kişisel hayatları, eylemleri ve dünya görüşleri hakkında doğrudan kendileri ile görüşerek türün neden ve nasıl ortaya çıktığını anlatırken amacını ve felsefesini de izleyicilere aktarıyor.

Ana odağı ikinci dalga black metal ilkleri olan Mayhem ve Burzum gruplarının üyelerinin ve takipçilerinin de faili olduğu döneminde büyük tepki toplamış kilise kundaklama ve cinayet gibi olayları olan belgesel, tarafsız bir şekilde bu eylemlerin nasıl başladığını ve nasıl kontrolden çıkarak şiddetli bir şekilde son bulduğunu bizzat grup üyelerinin röportajları ile izleyicisine sunuyor.

Belgeseli izlenesi kılan en büyük özelliği ise gerek müziğin teknik yapısı bakımından gerek felsefesi bakımından her alanda "neden?" Sorusuna cevap vermesi olarak görülebilir. Finalin sahnesine gelindiğinde dahi kendini yok eden bir resim sergisi ile kapanışını yaparken, bu tarzda bir sanatın neden bu tarzda bir müzik ile bağdaştırılabileceğini açıklayan belgesel her zevkten insana önerilebilecek bir eser.