Eurovision 2021'i Hatırlayalım!

Eurovision şarkı yarışmasına damgasını vuran 2021 senesinin unutulmaz anlarını hep birlikte inceleyelim.

Eurovision'un tarihi 1956 yılına dayanmaktadır. Yayınlanmaya başladığı günden beri her yıl düzenlenen ve Avrupa ülkeleri arasındaki siyasi gerilimlerin bir kenara bırakılmasını amaçlayan bu yarışma, tüm Avrupa ülkelerinde heyecanla izlenen ve seyircileri ekrana kilitleyen bir Avrupa klasiği haline geldi. Eurovision 2022, 10 Mayıs'ta başlayıp büyük finalini 14 Mayıs'ta yapacak. Yarışmanın 2021 yılındaki başarısı sayesinde bu sene daha çok reyting yapması beklenen Eurovision'ın, geçen seneki efsanevi yarışmacılarını hatırlamak gerekirse İtalya'nın temsilcisi olan Måneskin ile başlayabiliriz. Zitti E Buoni isimli şarkılarıyla birinci olmayı başarabilen Måneskin, dört genç üyeden oluşan bir rock grubudur. Özellikle İtalya'da düzenlenen X Factor yarışmasında ikinci olmalarıyla ulusal çapta ün kazanmış ve daha sonrasında da ülkelerinde yapılan Eurovision elemelerinde birinci olarak bu yarışmaya katılmaya hak kazanmışlardır.

Måneskin - Eurovision 2021 Şampiyonluk Kupasını Kaldırırken

Voilà şarkısı ile Fransa'nın temsilcisi Barbara Pravi de yarışmanın favorilerindendi, ülkelerin temsilciler panelinden en çok oy alan ikinci ülke olan Fransa, izleyici oyları da dağıtıldıktan sonra yerini korumayı sürdürdü. Temsilciler panelinden alınan oylar incelendiği zaman, en çok oy alan İsviçre'nin temsilci Gjon's Tears, Tout l'Univers şarkısıyla yarışmayı üçüncü olarak tamamlayabildi. Yarışmanın en çok konuşulan performanslarından birine sahip olan Litvanya, jürilerden istediği puanı alamamasına rağmen halk oylamasında en çok destek gören ülkelerden biri olarak toplamda yarışmayı 8. olarak tamamladı.

Litvanya'nın temsilcisi The Roop - Eurovision 2021

Alternatif metal müzik yapan ve jüriden neredeyse hiç puan alamayan ancak halktan gördüğü inanılmaz destekle altıncı olma başarısını gösterebilen Finlandiya'nın temsilcisi Blind Channel yarışmaya uzun yıllar unutulmayacak yeni bir soluk getirdi. Ukrayna ise temsilcisi Go_A'nın Shum isimli şarkısıyla beşinci oldu. Belki de yarışmanın en rahat ve sakin üyelerine sahip olan İzlanda ise hem halk oylamasında hem de jüri oylamasında güzel bir destek alarak yarışmayı dördüncü olarak bitirdi.

Blind Channel - Eurovision'21 Yarı Final

Eurovision 2021'in önemli anlarını incelersek, perde arkasında Nicki de Jager'in tüm ülkelerin temsilcileriyle birebir röportaj yapması ve Finlandiya ile İtalya'nın temsilcilerinin birbirlerinin müziklerini desteklemesini örnek verebiliriz.

Geçen sene jüri oylarının haksız olarak görülmesi ve halk oylarının artması da bize artık yarışmanın kazanını belirlemede daha çok halk oylamasının etkili olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda yarışmanın kazananı Måneskin'in grup üyelerinin özellikle bilinen eski klasik şarkıları tekrar seslendirmeleriyle sadece Avrupa çapında değil, dünya çapında da inanılmaz bir tanınırlığa ulaşması ve Spotifyda bir çok ülkenin en çok dinlenen ilk 50 şarkısı arasına Zitti e Buoni şarkılarını sokabilmeleri, Eurovision'un aslında dünya çapında ne kadar etkisi yüksek bir yarışma olduğunu 1974 yılının kazananı ABBA'dan sonra bir kez daha kanıtlamıştır.

ABBA - Eurovision 1974