F- Şekilli Desen Tarama Yöntemi 

İnsan beyni kolaya kaçma eğilimindedir, bir işi bir an önce bitirmek ister ve genelde kestirme yolu gözüne kestirir.

Kimilerimiz bilerek kimilerimiz de bilmeden yapar bu göz tarama yöntemini. İsmi söylenildiğinde çok da bir anlam yükleyemiyoruz belki ama bu yöntem aslında bir ‘’F’’ harfi uzantısında okuma şeklidir.

Yani; önce başlığı ve ilk cümleyi ya da paragrafı okuduktan sonra paragraf başlarına odaklanırız ve araları atlayarak göz gezdiririz. Metnin sonlarına doğru ise sadece ilk kelimelere odaklanmış durumdayızdır. Kendimize gerekeni en kısa sürede almak için bu yöntem makul ve faydalı bir yöntemdir. Fakat öte yandan da içeriği öldürür. Okumadan göz gezdirmek kayıp olabilir.

Bu yöntem özellikle web tasarımında kullanıcıların göz hareketlerini referans alır. Bir SEO metni ya da web sitenizdeki bir bilgiyi en kolay yolla kullanıcıya aktarmak istiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Lakin bu yöntemi kullanırken dikkatli olmalısınız ki yazdığınız metnin içeriğini öldürmeyesiniz. Aynı yapboz ya da lego parçaları gibi kelimelerinizi F deseni tarama biçimine uygun yerleştirip hem de anlatmak istediğiniz ana fikri en doğal ve istediğiniz haliyle anlatmayı başardığınızda kullanıcı da mutlu olacaktır yazar olarak sizler de.

Oluşturduğunuz içerikte anahtar kelimeleri F deseni tarama biçimine uygun vermek, okurun bilgiye rahat ulaşmasını ya da almak istediği bilgiyi gözden kaçırmasına engel oluyor. Tam tersi bir yerleşim türünde kullanıcı/okuyucu almak istediğini alamadığından siteyi kapatması da çok uzun sürmüyor.

F- deseni tarama yöntemi için paragrafları çok uzun tutmamak, anlatılacak konunun en can alıcı kısmını ilk paragrafla vermek mantıklı bir yöntemdir. Bunun dışında kilit bilgiler ara başlıkların ilk paragraflarıyla verilmesi de kullanıcı/okuyucunun ihtiyacını daha çabuk karşılayacaktır.

Images:

Designspiration - Design Inspiration | Inspirational Art, Photography & Typography Images

Growthhackguides.com - Grow your blog like a startup

https://i.pinimg.com/