Farklı Alfabeye Sahip Diller

Birbirinden tamamen farklı alfabelere sahip olan dillere beraber bakalım.

Rusça

Kiril alfabesinden oluşan Rusça'da 33 harf vardır ve slav dilleri arasında yer alır.

Rusça dünyada en çok konuşulan 7. olmasının yanında Birleşmiş Milletler'in de resmi dillerinden biridir.

Korece

Korece Hangul alfabesinden oluşur ve 35 temel harften oluşur fakat harflerin birleşmesiyle oluşan harfler de dahil edildiğinde 51 tane harf bulunur. Dünyada en çok konuşulan diller arasında 19. sırada yer almaktadır.

Japonca

Japonca'da Hiragana, Katagana ve Kanji olmak üzere üç alfabe kullanılır. Kanji daha çok bir hece yada sözcük olarak yazılsa da alfabeler içinde yer alır. Japonca dünyada en çok konuşulan diller arasında 12. sıradadır.

Çince

Birçok lehçeye sahip olan Çince'de en çok konuşulan lehçe Mandarin'dir. 50 bini aşkın karaktere sahip olmasına rağmen 3-5 bin karakter bilindiği zaman Çince anlaşılabilir. Dünya'da ise en çok konuşulan diller arasında 2. sırada yer alır.

İbranice

İbranice İsrail'in resmi dilidir. 22 harften oluşan İbrani alfabesi sağdan sola doğru yazılır.

Tayca

28 harften oluşan Tay alfabesi Tayland'ın resmi dilini olan Tayca'yı oluşturmaktadır. Harflerin birleşimiyle oluşan karakterlerle ise 72 harfe çıkmaktadır.

Hintçe

Hintçe, İngilizce'yle beraber Hİndistan'da konuşulan resmi dillerden biridir. Devanagari yazı sistemiyle yazılan Hintçe dünyada en çok konuşulan diller arasında 3. sıradadır.

22 ülkede resmi olarak konuşulan Arapça, Birleşmiş Milletler'in de resmi dillerinden biridir. 28 harften oluşan Arap alfabesiyle Arapça dünyada en çok konuşulan diller arasında 6. sıradadır.

Yunanca

Yunan alfabesi toplan 24 harften oluşmaktadır. Yunanistan'ın tek resmi dili ve Kıbrıs Adası'nda konuşulan Türkçe'yle beraber konuşulan dildir. Dünya'da kullanılan en eski dillerden biridir.