Feminist Olduğumu Söyleyemem Çünkü Feminizmin Anlamını Bilmiyorum!

Feminizm nedir? Ve ne değildir?

Feminizm? –Hayır, teşekkürler ben cinsiyet eşitliğini tercih ediyorum.

Su?- Hayır, teşekkürler ben H20 tercih ediyorum.

İngiltere’de yayınlanmakta olan bir programın sunucusu olan Piers Morgan geçtiğimiz günlerde programına ABD başkanı Donald Trump’ı davet etti. Trump’a yöneltilen sorulardan birisi ise kendisinin bir feminist olup olmadığıydı. Trump ise ‘feminist olduğumu söyleyemem’ diyerek başladı cevabına.

Bu yanıt beni şaşırtmadı, çünkü eğer bir feminist olduğunu söyleseydi kesinlikle feminizm ne demek bilmiyor diye düşünürdüm. Zira kendisini feminist diye tanımlayabilecek bir liderin ‘kadın-erkek eşitliği’ konusunda böylesine karanlık bir geçmişi olmamalı. Kadınlar hakkında kullandığı aşağılayıcı ifadeleri ve küfürleri de Trump’ın ne kadar cinsiyetçi biri olduğunu kanıtlamakta. ‘Onlara bir pislik gibi
davranılmalı’ diye düşünen birisinin ben aslında feministim demesi son derece
gülünç olurdu.

Fakat Trump’ın ‘feminist olduğumu söyleyemem’ cümlesinden sonra gelen cümle daha da gülünç: ‘Demek istediğim, bunu söylemek belki çok ileri gitmek olurdu. Ben hem kadınları hem de erkekleri, herkesi destekliyorum.’ Neden feminist olmadığını açıkladıktan sonra da Trump’ın gerçekten feminizmin ne demek olduğunu bilmediği kanısına vardım.

Feminizm diğer dillere Fransızca’dan geçmiş bir isimdir. Bir isim olmaktan öte kendisi bir dünya görüşüdür. Kendini feminist olarak tanımlayan insanlar her alanda kadın-erkek eşitliğini savunmaktadırlar.

Feministler cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele ederler. Feminizm sadece kadınlar için değildir. Feministler sadece kadınlardan oluşmaz. Feministler erkek düşmanı değildir. Erkek feministler de vardır. Feminist olduğunuz zaman kadınları destekliyor olmazsınız. Feminist olduğunuz zaman cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele eden bütün insanları desteklemiş olursunuz.

FEMİNİZM HERKES İÇİNDİR!

Aslında feminizm toplum içinde doğrularıyla değil yanlışlarıyla bilinen bir dünya görüşü. Ne yazık ki feminizm hakkında bilgisi olmayan herkesin feminizm hakkında bi fikri bulunmakta. İnsanlara feminizmin doğru bir şekilde öğretilmesi için küçük yaşlarda cinsiyet eşitliği ile ilgili bilgilendirmelere başlanması gerekiyor. Peki küçük yaşta bilgilendirilmeyen, ilerleyen yaşlarda sağdan soldan yanlış bilgilerle feminizmi kendisine göre öğrenen insanlara neoluyor? Maalesef bu insanlar devlet başkanı bile olup kendi yanlış fikirlerini tüm dünyaya duyurabiliyor. Feminizm nedir, ne değildir üzerine yazılacak sayfalarca şey var. Fakat benim burada dikkat çekmek istediğim nokta devlet başkanlarının bile bu konuda bilinçsiz olmaları.

ABD devlet başkanı olup feminizm ne demek bilmemek gerçekten içler acısı bir durum. Devlet yönetiminde yer alan insanların halka örnek olacak davranışlar sergilemesi, halkı bilinçlendirmesi gerekirken Trump’ın kendi vatandaşlarından öğrenmesi gereken bir sürü şey var. Keşke kendisine karşı ayaklanan, tepkisini çektiği ve sokaklara dökülüp women marches(kadın hareketleri)düzenleyen insanları dinleyebilse. Maalesef Trump’ın o erkeklerden daha aşağı gördüğü, küfürler ettiği, rencide ettiği kadınlardan öğreneceği çok şey var!