Film Dünyası: Remake, Reboot, Sequel, Prequel, Spin-off ve Crossover nedir?

Film dünyasında sürekli önümüze çıkan bu terimlerin anlamları ne?

Film dünyasında sürekli karşımıza çıkan bu terimler ne anlatıyor? Pek çok film franchise olabilmek için için bu aşamalardan geçerler. Bu yazı, anlamanızı kolaylaştıracak örneklerle, bu terimlerin anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.

Remake

Remake adından da anlaşılacağı gibi yeniden yapımdır. Film, eski yapılmış haline sadık kalınarak aynı hikaye, karakter ve evreniyle beraber modern standartlara uygun bir biçimde yeniden yapılır. Orjinal formatına sadık kalmak zorundadır. Remake'lerin yapılma aralığında en az 10-15 yıl kadar bir süre bulunur.

Reboot

Reboot bir nevi yeniden başlatmadır. Yeni hikayede aynı ana karakter kullanılır fakat remake'den farklı olarak, reboot'ta hikaye tamamen farklı anlatılır. Eski seriyi sıfırlar. Farklı bir bakıç açısıyla, yeni bir evren kullanılabilir. Reboot filme yeni bir kimlik kazandırır.

Sequel

Sequel devam filmi anlamına gelmektedir. Başlıklarında genellikle sayı bulunur. Öne çıkan karakterler aynıdır ve hikaye önceki filminden sonrasını konu alır. Herhangi bir zaman aralığı yoktur. 5 yıl sonra da olabilir, 1 gün sonrada. Yeni maceralarda, farklı iyi-kötü karakterler tanıtılır.

Prequel

Prequel, orjinal filmden sonra yapılmış bir filmdir fakat hikaye ilk filmden öncesini anlatır. Devam filmi ile benzerlik gösterir. Ana karakter aynıdır fakat olay örgüsü değişkenlik gösterir. Gelecekteki hikaye ile bağlantısı olmak zorunda olduğu için olay örgüsünün orjinal hikayeye eksiksiz bir şekilde bağlanması gerekir.

Spin-Off

Spin-Off, yan film olarak geçer. Orjinal filmde bulunan, ilgi çekici yan karakterlerin hikayesi anlatılır. Genel olarak film, orjinal filmle birçok ortak öğeye sahip olsa da bağımsız bir hikaye anlatmayı seçebilir. Kendi evrenini genişleterek ayrı bir franchise'a dönüşebilir.

Crossover

Crossover birden fazla film karakterinin farklı bir hikayede bir araya gelmesidir. Genellikle aynı stüdyo tarafından oluşturulurlar. Hikaye anlatımı, karakter gelişimi ve mizah açısından karakterler arası bir denge olması gerektiğinden, crossover'ların başarılı olması kolay değildir. Ortaya çıkan proje bir franchise veya bağımsız bir film şeklinde olabilir.