Film Eleştiri | Doctor Strange Multiverse of Madness

Bu filmin böyle olmasını ben istememiştim. Kimse istememişti.

Spider-man No Way Home filminin ikinci post credits sahnesinde Doctor Strange Multiverse of Madness filminin fragmanı vardı hatırlarsanız. Sinemada geçmiş karakterleri, çocukluk kahramanım olan Tobey Spider-man'ini görmüş olmaktan mı kaynaklıdır bilemiyorum ama fragmanı izlerken keyfim çok yerindeydi. Hem yeni çıkacak olan Doctor Strange filminin Spider-man ile bir bağlantısı olmasa neden fragmanını en sona koysunlar ki? Belli ki çoklu evrenlerin kırılmasının sonucu örümcek adam filminde olanlardan dolayı gerçekleşecek. Maalesef bu film beklentilerimle dalga geçti, nasıl olduğunu gelin beraber inceleyelim.

Filmi eleştirmeye başlamadan önce filmin yönetmenin ilk strange filmini izlemediğini belirterek başlayayım. Bu detay, ileride eleştireceğim yerlerde kendisini yeniden gösterecek.


Strange normal hayatına dönmüştür, çok sevdiği karısının düğününe gidip içkisinden yudumlarken değişik bir yaratığın sokaklarda dehşet saçtığını görür, balkondan atlayarak olay yerine ulaşır, ufak bir kapışmadan ve bir dizi olaydan sonra bu film için yaratılan America Chavez ile tanışır. Chavez bütün çoklu evrenlerde tektir, çünkü hiç rüya görmemiştir, rüyalar bizim başka evrenlerde yaşadıklarımızın bir yansımasıdır aslında. Chavez'de bu bilgiden yola çıkarak rüya görmemesinin sebebini çok özel bir kız olmasına bağlamıştır. Çoklu evrenler arasında istediği (!) gibi gezebildiği için de bu cümle öbeği doktorumuza mantıklı gelir. Chavez nereye gitse peşinden yaratıklar da gelmektedir. Sokaktaki katliamın sorumlusu da chavez olduğu için polis aranır, bu çocuk akıl sağlığını kaybetmiş kara büyü yapıyor gerekçesiyle hapse atılır ve film biter. Görünürdeki en mantıklı çözüm bu olsa da toplu histeriden muzdarip 3 yoldaş, eski avengers üyesi ve filmin baş kötüsü olacak olan Scarlet Witch ile konuşma kararı alırlar.

Scarlet, izlemediğim dizideki olan olaylardan dolayı kötü kötü olmuştur. Çoklu evrenlere göz gezdirdiğinde iki tane çocuğu olduğunu görür. Ama bu evrende kendisinin hiç çocuğu yoktur, kıskanç ve hırçındır. Bana Chavez'i ver, gücünü alıp evren evren gezicem dese de strange'i ikna edemez. Strange 3500 yıllık kutsal mabedlerine gider ve evrenlerin kaderini belirleyecek kapışma 1. seviye büyüler ile gerçekleşir. Mabedin etrafını koruma büyüsüyle koruyan öğrenciler ve hiç bir şekilde saldırmayan büyü ustaları scarlet'a bön bön bakmaktadır. Chavezin uğurlu mantarları burayı da zehirlemiştir, kimse aklını kullanamamaktadır. Mantarın etki alanının dışındaki Scarlet bu durumdan faydalanır ve neredeyse herkesi katleder ölümcül büyüleriyle. Bu ölümcül büyülere mabed tabii ki hazırlıklıdır, sorcerer supreme Wong'un emri üzerinde saldırıya başlanır ve 5 tane sarı renkli ok atılır. Okların işe yaramadığını gördüklerinde ağır topları çıkarmanın vaktinin geldiğini anlamıştır Wong. Scarlet'i top ateşine tutarlar, "-lar" eki biraz gereksiz burada çünkü ilk atıştan sonrasında bütün topları yok eder kötü kadınımız. Strange durumun ehemmiyetini anlayarak chavezin boğazını keser ve film biter. Tabii ki böyle bir şey olmaz ve başka bir boyuta giderler ikisi. Çok ağır kayıplar verseler de Sorcerer Supreme kararlıdır, asla çoklu evrenleri tehlikeye atacak bir hamlede bulunmayacaktır. Scarlet çoklu evrenlerde kendisini kötü kötü yapacak ve ikiliyi kovalayacaktır.

Bir sürü olaydan ve illuminati saçmalığından sonra her yaptığı suçu anneyim ben diye temize çıkarmaya çalışan Scarlet, boyut değiştirip çocuklarının kendisinden korktuğunu farkeder ve kendisini, anlamsız öneme sahip, bu filmin için yaratılıp, yine bu filme yıkılan aşırı antik bir tapınakta canına kıyar.

İlluminati evrenine geçtikleri ve 4 dakika vasatın üstü bir hikaye gördükten sonra, buranın avengers'ı diyebileceğimiz İlluminatinin binasına giderler. Buradaki strange ölmüştür. Gerçeği herkesten saklamış olan illuminati, hiç bahsetmediğim ama hikayeye göre çok önemli ve güçlü olan kara kitabın gücüyle Thanos'u yenmişlerdir. Daha doğrusu Strange yenmiştir, bunlarda arkada çekirdek eşliğinde tezahürat etmişlerdir zannımca. Tüm çoklu evrendeki en tehlikeli canlı Doctor Strange'dir illuminatiye göre, chavezin mantarları burayı da etkilemeye başlamıştır. Bundandır ki güçlü camdan yapılmış bir hapse atmışlardır. İçindek güçle bir şeyler yapmak istemekteler sanırım. Scarlet, bu evrenin Scarletının vücudunu ele geçirir ve Chavez'i kovalamaya başlar.

Strange sonunda mantar etkisinden kurtulmuş, yaklaşmakta olan tehlikeyi yeni mantar koklamış illuminatiye anlatmaya çalışmaktadır. Hallederiz yav şeklinde gevşek davranan ekip, strange'in uyarılarına aldanmaz ve Scarlet geldiğinde bir ekip olarak değil, üçlü gruplar halinde savaşmanın daha mantıklı olduğunu düşünürler. Hepsi acımasıca katledilir, uzay gemilerinin bir ucundan girip diğer ucundan çıkan Kaptan Marvel, 6 metrelik taş heykelin altında can verir. Black Bolt kendisini patlatır, kaptan britanya ikiye bölünür ve diğerleri de benzer yollarla hayatını kaybeder. İllmuniati Slasher Scarlet, bu korkunçlu tarzı sevmiş olacak ki, teen slasher filmlerindeki gibi ağır hareketlerle bizimkileri kovalamaya başlar. Kovalamacanın sonunda yine bu filme göre çok önemli ancak hiç bahsetmediğim büyü kitabına ulaşırlar. Bu kitap o kadar önemli ki evrende bir tane bulunmakta. Scarlet bizi yakalasın da film uzasın dercesine yavaş hareketlerle kitaba yaklaşırken, kitap alev alır. Alevi atan ise Scarlet Witch'den başkası değildir. Kızla kaçar ve Doctor strange'i ve illuminati evrenindeki eşini, yıkık strange'in olduğu evrene atarlar. Müzikli bir kapışmanın ardından yıkık strange kazığa yatırılır ve Chavez'i kurtarmak için 748. operasyon başlamaya hazırdır. Strange kara kitabı kullanarak zombi strange'in bedenine girer, tur rehberi wong ve Kötü Büyücü Scarlet'ın yanına doğru uçar. Savaşırlar ve film biter. Söylene söylene sinema salonundan çıkılır ve bir daha Marvel işi izlenmez. Tam bir kazan-kazan durumu benim için, sizi bilmiyorum gerçi. Sağlıcakla kalın!