Fish & Cat (2013) Balık Ve Kedi Film Analizi

İran sinemasının en etkili filmi sizce hangisi ?

İran filmlerini hep över ve keşke onlar gibi çeken filmlerimiz olsa diye yakınırım. Gerçekten sinema kültürünün hakkını veren, özgün fikir ve sinematografik bakış açısı yakalayan, üstün yeteneklere sahip değerli yönetmenler yetişmektedir. Sinema tarihi boyunca her daim kıymetli eserler bırakmak için mücadele vermelerinin ve durmadan çalışmalarının karşılığı olarak da ödüllere layık görülmeleri bunun bir göstergesidir. Sinemanın fark yaratma tarafını iyi kullanan bir ülkedir, İran. Kısa filmler konusunda da çok başarılı olduklarını görmekteyiz. Kullandıkları kamera açıları, bakış açıları ve ilginç teknikler ile sinema dünyasında yerini her daim koruyacak olan değerli filmlere sahiptir.

Gelelim Balık Ve Kedi filmine.

Farklı bir bakış açısı görmek için izlenebilecek güzel bir film.

Ama filmin asıl can alıcı noktası, bu kadar uzun olmasına rağmen tek planda çekilmiş olmasıdır.

Daha çok diyalog üzerine kurulu film sahneler arası kesilme olmadan, olayların içerisinde bizi atmosferden kesmeden karakterleri ve hikâyeyi aktarmaktadır.

Bir diğer can alıcı nokta ise merak duygusunun çok güçlü olması. Kendini tekrar tekrar gösteren bir merak hissi ile izledim. Tabii bu merakla birlikte gelen korku durumu da var. Hep bir sonrası için bu iki duyguyu aktarabildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca gerilim müziklerini de beğendiğimi de eklemek isterim.  

Yaratıcı bir senaryo fikri, simgeler, alt metinler, heyecanlandıran sahneler yok. Oldukça ağır ilerleyen ve süresinin uzunluğu ile biraz insanı boğan bir tarafı da var. Ama kullanılan teknik ve çekimi ile izlettiren bir film.

Sonlara yaklaştıkça merak duygusunu süresinin uzunluğundan dolayı öldürüyor gibi oluyor ama yine de izlemeye devam ettirdi.

Korku teması kullanılan müzikler ile o kadar iyi verilmiş ki. Gerim gerim geriliyor insan. Cin, canavar gibi korkutucu karakterler olmadan sadece müzik ile bunu başarabildiği için yönetmeni ayrıca tebrik etmek lazım.

Daha kısa süreli bir film olsaydı eminim daha çok sevilirdi. Bu kadar uzun ve tek plan olması filmi sıkıcı bir hâle getirebiliyor. Heyecan ve merak duygularını güçlü bir şekilde seyirciye yansıtmayı başardığı için filmin atmosferi içinde kalmayı başarabiliyorsunuz.

Filme katkısı olan tüm ekibe ve İran sinemasına da ayrıca teşekkür etmek lazım. Daha nice güzel projelere daima adım atmaları dileğiyle. Yönetmene selamlar!