Fleabag ve Karmaşık Kardeşlik Portresi

Fleabag yayınlandığı günden itibaren izleyicileri şok etmiş olsa da kardeşler arasındaki ilişki devamlı olarak kalplerimizi ısıtıyor.

Fleabag yayımlanmaya başladığından beri hem izleyicilerini her sahnede şoke etti hem de onlara izlemeyi bırakamadıkları bir senaryo öne sürdü. Diziye ismini veren başkarakter Fleabag'i canlandıran Phoebe Waller-Bridge tarafından yazılan ve yapımcılığı üstlenilen dizi, bizlere karmaşık ilişkileri ve duyguları göstermekten kaçınmadı. Ancak burada üzerine yeterince odaklanılmadığını düşündüğüm bir konu olan Fleabag ve ablası Claire'in ilişkisine odaklanmak istiyorum. Fleabag ve Claire ilişkisi dizideki en riskli veya ilgi çekici konu olmamasına rağmen özellikle ikinci sezonda alt metni en yoğun olanlardan biri olduğunu düşünüyorum.

Bu düşünceyi tetikleyen sahne aslında dizinin en sonuna doğru olan bir sahne, Fleabag ve Claire'in babasının düğünü sırasında Fleabag Claire'in aşık olduğu kişinin arkasından koşması gerektiğini söylerken Claire'in, havaalanında arkasından koşacağı tek kişinin Fleabag olduğunu söylemesi kardeşlerin arasındaki ilişkiyi tamamiyle aydınlatan ve bütün karmaşıklığını silip süpüren bir deklarasyon. Dizi her zamanki dehasıyla komedi ve dramayı usta bir şekilde işliyor ve bu duygusal sahnenin havaalanında birinin arkasından koşmanın ne kadar ürkütücü olacağı üzerine mizahi bir konuşmanın ardından gelmesi Claire'in dizi boyunca söylediği en sevgi dolu cümlenin gücünü daha da arttırıyor.

İki kardeş arasındaki ilişkiye dair biraz daha bağlam kazandırmak bu sahnenin neden bu kadar önemli olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Fleabag ve Claire birbirlerine olabildiğince zıt insanlar, Claire insanların hakkında ne düşündüğünü önemseyen, hayatını düzenli ve yüksek standartlara göre idame ettirmeye çalışan biriyken Fleabag, hayatta sürekli çarpa çarpa ilerliyor. Fleabag iş yapmayan bir kafe işletmeye çalışırken Claire çalıştığı şirkette yüksek bir pozisyona sahip. Bu karakteristik özellikler sık sık iki kardeşin kavga etmesine ve aralarının açılmasına neden oluyor. Ancak aralarındaki ilginç bir dinamik de ikisi baş başa olduklarında birbirlerine dayanamıyor olsalar da başkalarının yanında veya ciddi bir durum gün yüzüne çıktığında bir nevi tüm dünyaya karşı birlik olarak hareket ediyor olmaları. Örnek olarak ikinci sezonun başından gerçekleşen yemek sahnesi verilebilir. Yemeğin ortasında Fleabag Claire'i tuvalette kontrol etmeye gittiğinde düşük yaptığını öğrenmesi üzerine diğer her şeyde olduğu gibi bu duruma da iki kardeş birbirinin zıttı şekilde tepki veriyorlar: Claire hislerini gömüp hiçbir şey olmamış gibi davranmak isterken Fleabag, Claire'i alıp hastaneye gitmek istiyor, bunun dikkatleri üzerlerine çekmek anlamına geleceğini umursamadan. Sonuç masaya dönmeleri ama Fleabag'in Claire gibi hiçbir şey olmamış gibi davranamamasıyla kendisinin düşük yaptığını ağzından kaçırması ile hem şoke edici hem de gülünç bir şekilde gerçekleşiyor. Burada dikkat etmemiz gereken Claire'e dikkatleri üzerine çekmeden konuşabileceği bir alan sağlaması aslında. Fleabag hem herkesin sonsuz sorularını hem de Claire'in iki sezondur bir pislik olarak portre edilen kocası Martin'in yorumlarını üstleniyor. Claire'e istediği ve ihtiyaç duyduğu alanı kendi pahasına sağlıyor.

Fleabag ve Claire birbirlerine dramatik sahnelerle sevgilerini ilan eden, duygusal bir sahne sonrası sarılıp ağlayan karakterler değiller. Tam tersi onlar sevgilerini daha üstü kapalı bir şekilde ifade etmeyi tercih ediyorlar çünkü bildikleri tek yol o. Açıkça söylenen sevgi sözcükleri veya benzeri bir dışa vurum karakterler için eğreti hissettirirdi, izleyici açısından da inandırıcı olmazdı zaten. Senaryo da bu farkındalıkla birbirlerine üstü kapalı bir şekilde ifade ettikleri sevgilerini komediyle karışık bir şekilde ve seyrek olarak içeriyor.

Dizi kardeşliğin çapraşık kırılganlığını gerginlikler üzerinden resmediyor. Kadın karakterlere nadiren bu kadar zorlu ve çok yönlü olma şansını tanıyan eğlence sektöründe, Fleabag'in kardeşlerin birbirlerine karşı anksiyetelerini ve yavaş ilerlemelerini görmek ekranlara yeni bir soluk sağlıyor.

Sian Clifford (Fleabag - Season 2) - YouTube