Fotonik Bölümü Nedir 

Fotonik bölümleri ile ilgili ufak bir bilgilendirme yazısı.

Ülkemizde az sayıda olan ve ilginç olduğunu düşündüğüm bazı bölümleri tanıtmayı planladığım seriye hoş geldiniz. Her yerde iktisat, hukuk, tıp alanları ile ilgili pek çok bilgi var. Ancak, farklı bilim dallarında çok az kaynak bulunmakta. Bu seride, bu tür bölümler ile ilgili yazılar oluşturacağım. 

Serimize fotonik bölümü ile başlayalım. Öncelikle Fotonik bölümü şu anda sadece iki üniversitemizde bulunmaktadır. Bunlar: Gazi Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsüdür. Taban puanlarına aşağıya bırakacağım YÖK Atlas’ın sayfasından ulaşabilirsiniz ancak şunu baştan belirtmeliyim ki puanları yüksek değil.  

Fotonik; kısaca, ışığın özelliklerinin ölçülmesi, incelenmesi ve işlenmesini amaçlayan bir disiplindir. Yani ışıkla ilgilidir. Türkiye’de eğitim veren üniversitelerin ders programları incelendiği zaman göze çarpan ilk nokta fizik derslerinin yoğunluğudur. Fiziğin yanı sıra matematik ve kimya da işin içine girmektedir. Dolayısıyla doğa bilimlerine ilgi duymayan kişilere hitap eden bir bilim dalı olmayabilir. Bunun yanı sıra İngilizce, Türkçe, Tarih gibi temel dersler de verilmektedir. 

Fotonik, tanımından ve aldığı derslerden de anlaşılacağı üzere özellikle teknolojide çok ihtiyaç duyulan bir alandır. Günümüzde telefonlardan tutun tuvaletlerdeki el kurulama araçlarına kadar pek çok alet fotonlarla ilgilidir. Fotonik de fotonlar üzerine yoğun araştırmalar yapan bir bilimdir. Dolayısıyla fotonik eğitimi almış birisi bu aletlerin mühendislik alt yapısını olmasa da fiziki alt yapısını anlayabilir hale gelecektir. 

Özetle Fotonik bol miktarda fizik dersi içeren ve günümüzdeki teknolojilerin fiziki alt yapısını anlamaya izin veren bir disiplindir. Türkiye’de henüz iki üniversitede bulunmaktadır. Bu bölümler de çok eski değillerdir. Dolayısıyla fazla mezunu yoktur. Bu yüzden mezunlarla ilgili yeterince veri bulunamamaktadır.  

Serinin devamında görüşmek dileği ile...  

Kaynakçalar: 

Yükseköğretim Program Atlası (yok.gov.tr) 

Fotonik Bölümü – İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (iyte.edu.tr) 

Genel Bilgi | Fotonik Bölümü | Uygulamalı Bilimler Fakültesi | Gazi Üniversitesi