Fransız Mutfağı

Fransız mutfağı tüm dünyada en çok ilgi gören mutfaklardan bir tanesidir. Peki Fransız mutfağının vazgeçilmez lezzetleri nelerdir?

Fransız mutfağı Avrupa'da ve hatta tüm dünyada en çok ilgi gören mutfaklardan bir tanesidir. Farklı tatları birleştirmesi ve yapılan tüm yemeklere diğer mutfaklardan apayrı bir dokunuş yapmasıyla, tüm zamanların en gelişmiş mutfakları arasında çok rahat bir şekilde en üst sıralarda yer alabilir.

Krep

Fransız mutfağı denince akla ilk gelen şeylerden biri de Fransızların yaptıkları mükemmel tatlılardır. Bunlardan en ünlüleri belki de tüm dünyanın hayranlıkla yediği sufle ve eklerdir diyebiliriz. Ayrıca, badem unundan yaptıkları ve farklı aromalarla çeşitlendirdikleri makaronlar da bir çok insanın çok sevdiği tatlılar arasında yer almaktadır. Bunlar haricinde, krembrüle, frambuazlı tart ve profiterol de hem Türkiye'de hem de dünyanın çeşitli ülkelerinde sevilerek tüketilen tatlılar arasında gösterilebilir.

Çikolatalı sufle

Tatlılar dışında da Fransızlar, şarap ve peynir gibi yan ürünlere de mutfaklarında çok önemli bir yer ayırmışlardır. Özellikle, önemli yemeklerinden biri olan raclette yemeğinde kullanılan raclette peyniri, Türkçe'de küflü peynir olarak adlandırabileceğimiz çok ünlü bir Fransız peyniri olan roquefort, günlük hayatlarından en çok tükettikleri peynirlerden. Brie ve camambert peynirleri de onlar için çok büyük önem teşkil etmektedir.

Raklet peyniri

Fransız mutfağını incelediğimiz zaman ana yemek ve başlangıçta en çok gözümüze çarpan lezzetlerden biri de soğan çorbasıdır. Salyangoz, ratatouille ve Fransız icadı olduğuna inanılan patates kızartması da önemli sembol yemeklerindendir.

Fransız soğan çorbası

Fransa'da aynı zamanda çok gelişmiş bir fırın kültürü bulunmaktadır. Tüm dünyada bilinen ve sevilen kruvasan ve bizim Türkçeye çikolatalı kruvasan olarak çevirdiğimiz ancak onların çikolatalı ekmek olarak telafuz etmeyi tercih ettikleri 'Pain au Chocolat' ve baget ekmeği gibi hamur işleri mutfaklarının temel taşlarını oluşturan önemli lezzetlerdir.

Sade kruvasan

Fransızlar için yemek sadece karın doyurmak için yapılan bir aktivite değildir. Özellikle akşam yemekleri Fransızlar için önemli bir yer işgal etmektedir. Akşam yemeklerini, daha çok akşam 8, 9 sularında yemeyi tercih eden Fransızlar, başlangıçla başlayan bu uzun yemek yeme sürecini, ana yemek ve tatlı ile devam ettirip genellikle peynir ile sonlandırırlar. Onlar için akşam yemeği aynı zamanda adeta bir kutlamayı temsil eder ve evlerinde verdikleri davetlerde de bu sebeple akşam yemekleri çok önemli ve kilit bir rol oynar.