Freedom Writers

Eğitimin iyileştirici gücü.

2007 yapımı bir amerikan gençlik, drama filmidir. Filmde; Hilary Swank, Scott Glenn, Imelda Staunton ve Patrick Dempsey rol almışlardır.

Yönetmeni: Richard Lagravenese
Uyarlandığı eser: The Freedom Writers Diary
Süre: 2 saat 2 dakika

Aamir Khan ya da Hıçkırık filmi tadında olan bu filmin konusu: genç ve idealis öğretmen Rrin Gruwell'in ırkçılık ve çete savaşları olan bir dönemde Woodron Wilson Lisesi'nde 203 numaralı sınıfta öğrencileriyle aştığı engelleri anlatıyor. Ayrıca gerçek bir öykü.

Birkaç yıllık evli ve başka bir işte çalışsa çok başarılı olup üne kavuşacak olan Erin, öğretmen olmak istiyor. Babası buna karşı çıksa da, öğretmen olmasını istemese de her zaman ona destek oluyor. Bu saygısı gerçekten takdire şayan. Kocası da başlarda destek oluyor.

Sınıfta; ırkçılık çatışmaları mevcut. Birbirlerini bile kabul edemeyen bu çocukların hayatlarına dokunmaya çalışan Erin, ilk önce onlar tarafından kabul edilmek için çabalıyor. Saygı duy ki, saygı duyulasın.

Sonrasında onlara kendilerini ayrıştıranın yine kendileri olduğunu gösteriyor -buna bağlı olduğu çeteler sebep oluyor olsa da. Onlara oynattığı çizgi oyunu gerçekten duygu doluydu. 'Sizin farkınız yok, bak o da seninle aynı şeyi yaşıyor.' bu duyguyu hissediyorsunuz.

Okul, bu öğretmene her şeyde ket vurmaya çalışsa da Erin pes etmiyor ve işi için iki ek işe daha giriyor. Komik sahneleri de mevcuttu tabi.

Eşi arka planda kalmaktan usanıp ayrılıyor. Burada şöyle bir konuşma geçiyor. Kocası onun sürekli sınıfıyla zaman geçirmesinden rahatsız olduğunu söylüyor.

Erin: Sen de diğer eşler gibi benim yanımda duramaz mısın?

Kocası: Ben senin karın olamam.

Her ne kadar sıkıntılı bir cümle olsa da en azından ne istediğini bilen adam bu öğretmenin yolundan çekiliyor.

Kendi parasıyla çocuklara kitaplar alan, onları gezilere götüren bu öğretmen, sonrasında çocuklara kendi günlüklerini yazdırıyor. Aynı günlük tarzında yazılmış olan bir kitap okuttuktan sonra çocuklar bu yazar ile tanışmak istiyor. Bu ama. uğruna yapılan etkinliklerle para toplanıyor ve bu çocukların fikri. Ögretmen gururlu tabi.

Yer yer göz dolduran bu suç ve dram filmi çocukların kendi günlüklerini kitap haline getirmesiyle bitiyor.