Frida Kahlo

Frida Kahlo Kimdir?

Tam olarak ismi Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderondur. 6 Temmuz 1907 yılında Meksikanın güneyindeki Coyoacan’da dünyaya gözlerini açtı.Macar Yahudisi fotoğrafçı Wilhelm Kahlo ile Kızılderili asıllı Matilde Calderon Gonzales’in 4 kızından üçüncüsüydü.

6 yaşındayken çocuk felcinden hayatta kalan nadir insanlardandı.

Kahlo, doğum gününü Meksika’nın devrim tarihi 7 Temmuz 1910 olarak değiştirmiştir.

Ulusal Hazırlık Okulu adlı tıbbi eğitim veren okulda okuyan ilk kız öğrencilerden biriydi.

Meksikalı bir ressamdır. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra bir feminist ve devrimci olarak da anılmaktadır.

17 eylül 1925 yılında o zaman ki erkek arkadaşı Alejandro Gomez Arias ile okuldan dönen Frida’nın bindikleri otobüs bir tramvayla çarpıştı.

Bu kazada ağır yaralandı. Vücudunda sayısız kırık çıkık vardı ayrıca karnından girip omurgalarını zedeleyerek dışarı çıkan demir bir çubukla hastaneye götürüldü ama o bunu da atlatmıştı. Feci kazadan tam 1 ay sonra hastaneden taburcu edildi.

Yaklaşık olarak 30 kez ameliyat olan ressamın bütün günü yatakta geçiyordu.

Bedensel ve psikolojik acılar çeken Kahlo acılarını susturmak için resim yapmaya başlamıştı., ilk portresini, ilk aşkı olan Alejandro Gomez Arias’a hediye etti.

Frida Kahlo'nun 143 tane eseri vardır ve bunlardan 55 tanesi otoportredir

 Kazadan 2 sene sonra yürümeye başlayan ünlü kişilik, bu dönemde sanat ve politikayla ilgilenmekteydi.

Meksika Komünist Partisi’ne üye olmuştu. Ancak gelecekte ki eşi Diego Rivera’nın partiden ihraç edilmesiyle o da üyelikten ayrılacaktı.Fride ve Deigp 1929 yılının ağustos ayında evlendi.Bu evlilik çoğu kişi tarafından itirazlara yol açmıştı çünkü Diego çapkınlığıyla ünlü bir adamdı ve Fridadan 21 yaş büyüktü.10 yıllık evlilikleri Frida için fazlasıyla acı dolu geçmişti ve çift 1939 yılında boşandı.1940 yılında tekrar evlenen Frida ve Diego birbirlerini aldatmaya başlamıştı.

Frida  Andre Breton’un da desteğini alarak New York’ta bir sergi açtı.Bu sergi ile adını duyurmaya başlamıştı.

1953 yılında ülkesindeki ilk kişisel sergisini açtı.

20. yüzyılın popüler kültür ikonu haline gelmiştir. Sanatı sanatseverler tarafından sürrealist olarak tanımlanmıştır.47 yıllık ömrüne Kahlo’nun 143 tane tablo  sığdırmıştır.

1954 yılında 47 yaşındayken akciğer embolisi teşhisi ile hayata veda etti.

Cesedi yakıldı , külleri ise 1955’te eşi Rivera tarafından devlete bağışlanmış olan doğup büyüdüğü hayatının bir çok yılını geçirdiği Mavi Ev’de saklanmaktadır. Bu ev sonradan müzeye çevrilmiştir.