Friends Psikolojik Karakter Analizi

Friends dizisi karakterlerinin psikolojik bir analizi

RACHEL GREEN

Dizinin şımarık kızı olarak görünen Rachel ile başlangıç yapalım. Rachel’ın 2 kız kardeşi, doktor bir babası ve hayatı sosyete partilerinde geçen bir annesi vardır. Babasının prensesi olarak büyümüştür ve kardeşleri ile pek anlaşamasa da içten içe birbirlerini çok sevdiklerini görmekteyiz.

İlk olarak Rachel’ı düğünden Central Perk’e girerken görüyoruz. Ortodontist müstakbel kocası ile evlenmeyip düğünden kaçıyor. Babasının doktor oluşu ve müstakbel kocasının diş doktoru olması detayına dikkat! Dizi boyunca Rachel’ın şımarık bir kızdan başarılı, sorumluluk sahibi bir kadına dönüşmesini izliyoruz. Okulun gözde popüler kızı Rachel hayatı boyunca hiç çalışmamış, ta ki düğünden kaçıp Central Perk’te çalışmaya başlayana dek.

Hayatının sorumluluğunu eline alıp böyle bir adım atması çok gurur verici. Keşke her kadın içindeki gücü görse ve hayatının iplerini eline alsa.

Rachel ve Ross‘un ilişkisine değinmek istiyorum. Ross’un Rachel’a olan büyük aşkı ta lise yıllarından geliyor. Tabii aşkları (bence) çok romantik bir şekilde başlıyor. Bir türlü aradıkları dengeyi bulamasalar da Pheobe’nin dediği gibi Rachel Ross’un Lobster'ı!!

Ayrılıklarında ben Ross’u haksız buluyorum, onu da eklemeden geçemeyeğim. Rachel tabii ki Ross’un dengesini çok sık bozuyordu. Bir küsüp bir barışmaları grup dinamiğini de yıpratıyordu. Rachel’ın bencil bir karakter olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Joey ile olan yaşadığı ilişki bence tatlı ama gereksizdi. Ne kadar bencil desek de Rachel’a, Ross üzülmesin diye yaptığı fedakarlıkları unutmamak lazım. Belki de başından beri onu seviyordu, sadece gurur yaptığı için barışmıyordu. Kim bilir.

ROSS GELLER

Dizinin bilim adamı Ross’un, Monica adında bir kız kardeşi vardır. Anne babasının prensi, biricik oğulları olarak büyümüştür.

Ross derbeder evlilik hayatlarına, dizideki boşanma rekoruna, yanlış sevgili seçimlerine sahip. Bu bence onun hayalperest ve umutlu biri olmasından kaynaklanıyor. İnancını hep korumuş, çözüm yolları bulmak için çabalamıştır. Ailesi tarafından ne yaparsa yapsın takdir edildiği için, yaptığı hataları belki de hata olarak görmemiştir ya da görmesi için yaşaması gerekmektedir (birçoğumuz gibi).

Aşk insanı olup bu kadar aştan yara almak zor olmalı. İlk eşinin lezbiyen oluşu ve Ross’tan hamile kalması onun için işleri zorlaştırıyor tabii. Daha sonra yıllardır içten içe aşık olduğu kadınla sevgili olmaları (bir türlü dengeyi tutturamasalar da ) umutlarının boşa çıkmadığını gösteriyor.

Ross ekibin babası bence, zaten şahane bir baba olduğunu görüyoruz. Hayatı gerçeklerinde yaşıyor (aşk hayatı dışında). İyi bir işi, iyi bir düzeni olması onun için önemli. Partner seçimleri dışında, bence muhteşem bir karakter. İşini severek ve aşkla yapıyor. Dostluklarına ve ailesine değer veriyor. Romantik ve ince düşünen bir insan, keşke Rachel’ı fotokopici kızla aldatmasaydı ('We were on a break' olayında sizce kim haklı yorumlarda buluşalım).


PHOEBE BUFFAY

Dizinin spiritüel ve en orijinal karakteri bence. Masaj terapistidir. İkiz kız kardeşi ve bir erkek kardeşi vardır. Annesi intihar etmiş babası ise onu terk etmiştir.

Bu kadar çok travma yaşayıp bu kadar pozitif olması zaman zaman bana tuhaf geliyordu. Yaşadığı onca zorluğa rağmen dimdik durması ve mutlu olduğu şeyleri yapması bence hayran olunası. Aslında pozitif oluşunu şöyle yormak istiyorum. O kadar çok acı çekmiş ki artık yaşanan günlük sorunlar onu pek etkilemiyor. Çünkü bunların çözülebilir ve hatta küçük olduğunu düşünüyor. Yaşadığı kötü şeyleri spiritüel bakış açısıyla aşmış ve hayatını bunlara adamış. Bağlanma problemi olduğunu atlamamak lazım. Mike’ a kadar yıl dönümü dahi kutlamıştı. Mike ile uyumları ve aşkları birbirlerine iyi gelmeleri gerçekten ayrı muhteşem.

Koşulsuz fedakarlık ve sevgi deyince kimi Monica derken benim aklıma Phoebe gelir. Kardeşi için yaptığı fedakarlığı kimse kimse için yapmaz bence.


CHANDLER BİNG

Ekibin şaka adamı, ne iş yaptığını asla anlamadığımız Chandler. Ailesinin biricik oğlu. Şükran gününde onda yaratıkları travma dışında ailesi gayet iyi diyebiliriz(!).

O aile karmaşasına rağmen bence gayet iyi durumda. Ah, bir de espriyi savunma mekanizması olarak kullanmasa. Bu da yaşadığı travmatik olayın sonucu tabii. Kendini hep yalnız hissetmiş ve dikkat çekmek için bu yolu seçmiş. Ailesinin onu yatılı erkek okuluna bırakması, boşandıklarından sonra ilgisiz kalması… Chandler’ın ikili ilişkilerinde problemler yaşadığını görüyoruz. Ailesinin onda yaşattığı travma sonucu hep bunlar. Monica ya kadar kaygılı bağlanmaları olması, ki Monica ile de böyle bir süreç yaşıyor ama Monica ona yardım ediyor. Sevdiği işi yapmıyor. İlişkilerinde problemler yaşıyor. Kadınlarla iletişimi zayıf. Ah Chandler, iyi ki Monica var.


MONİCA GELLER

Ekibin annesi Monica. Şahane bir şeftir. Ross’un kız kardeşidir. Annesi ile iyi geçinemese de babasının küçük Harmonica’sıdır.

İlk başta Phoebe ile ev arkadaşıdır. Daha sonra Rachel’ın hayatına yeniden girişi ile uzun süre onunla ev arkadaşı olmuştur. Chandler ve Joey ile komşulardır. Komşuları ve tüm ekip genelde Monica’nın evinde takılır. Monica sürekli onlara yemekler yapar. Bu durumdan da memnun olduğunu görüyoruz.

Monica mükemmeliyetçi bir karakterdir. Bunun sebebi annesidir. Her zaman onu küçük görmüş, abisi ile kıyaslamıştır. Monica’nın eskiden şişman olduğunu görüyoruz. Bunun da sebebinin annesinin onda yarattığı mükemmeliyetçiliğin verdiği baskı ve stres olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda rekabetçi bir karakterdir. Her zaman her şeyin en iyisi olmaya çalışır ve her şeyi kazanma konusunda hırslıdır. Ailesi tarafından yaşadığı kıyaslamalar sonucu bu şekilde yapıya sahip olduğunu düşünüyorum.

Her zaman güzel bir aile ve çocuk hayali kurmuş, finalde de buna kavuşmuştur.


JOEY TRİBBİANİ

Dizinin aktörü, çapkını, İtalyanı ve oburu Joseph. Yedi kız kardeşi vardır. Chandler ile ev arkadaşıdır.

Joey ikonik karakterlerden biridir. Aslında ekibin en safıdır. Kimi zaman, Joey’deki rahatlık keşke bende olsaydı demiyor değilim. Hayatı yemek yiyerek, Central Perk’te kahve içip kız tavlayarak ve seçmelere giderek geçiyor. Hayalperestliği ilk sezondan son sezona kadar devam ediyor. Bazı şeyler ters gitse de Joey hep rahat. Cehalet mutluluk getirir tanımı bu karakter için uygun mudur acaba?

Joey arkadaşlarına çok düşkün ve sevgi dolu bir karakter. Onlar için her şeyi yapar. Ki yapıyor da, Phoebe’nin hamile olduğunu düşünüp bebeği tek büyütmemesi için evlilik teklifi etmesi, Phoebe vejeteryan olduğu halde hamileyken canının et çekmesi üzerine onun yiyeceği etleri Phoebe yesin diye doğuma kadar et yememesi belki de hayatında ilk ve tek kez Rachel’a aşık olmuşken Ross bu durumdan rahatsız olduğu için ondan ayrılması, Monica ve Chandler’ın ilişkisini saklaması ve daha örnekler uzar gider.

Herkes kendi yolunu bulup giderken, Joey’nin serüveni bitmiyor. Joey adında kendi dizisi ile hikayesine devam ediyor.