Futbola Yabancı Kuralı

Türk Futbolunda artık Futbolda Yabancı Kuralı yerine Futbola Yabancı Kuralının gelmesini, futbol bilmeyenlerin yetkisi olmamasını istiyorum!

Muhtemelen ülke genelinde sporla uğraşan herkesin katılacağı bir anket düzenlesek, yabancı kuralı olmalı mı ya da en son olan 14 yabancı kuralı değişmeli mi diye sorsak büyük bir oranda olmasın ya da değişmesin derdi.

Peki futbolu yönetenler ne yaptı?

Her sene yabancı kuralını değiştirerek ya da son anda iptal ederek kulüplerimizin hem oldukları sezonun hem de gelecek sezonlarının planlarını nasıl bozabiliriz ya da nasıl onların gelişmelerini engelleyebiliriz diye düşünüp karar alıyorlar sanırım. Her sene kulüplerimizin önlerine yeni kısıtlamalar getirerek, onları kalıplara sokmaya çalışarak kısıtlı görüş ve seçim hakkına iterek onlardan gelişmelerini mi bekliyorlar. Yoksa aldıkları bu tür kurallarla rant mı sağlıyorlar.

Yabancı sınırının olması ve git gide azalması demek, yerli piyasada bulunan Türk oyuncularına muhtaç olmak, Avrupa'da yetişen Türk gurbetçi oyunculara sığınmak, buradan yetişip bir şekilde kendilerini Avrupa'ya taşıyan futbolcuları getirmek için maliyetlerini sınırlarını zorlamak demektir. Bu kısıtlı seçim hakkı kimlere mi yarar? Aslında 1 milyon TL etmeyecek Türk Futbolculara, 1 milyon Euro bonservis ile satamayacakları futbolcuları kat ve kat daha fazlasına satmak isteyen Türk Kulüplerine, ellerinde bir çok Türk Futbolcu bulunduran ve transferlerinden oldukça iyi komisyonlar almaya çalışan Türk menajerlerine, oyuncu transferleri için menajerlerle anlaşma sağlayan gittiği her kulüpte 15-20 transfer yapan ve aynı menajerden birçok futbolcuyu takıma katan Türk Teknik Direktörlere, Transfer ücretleri konusunda 'eli baya bol' olan Türk Kulüp Başkan ve yöneticilerine, bu transferlerin sızmasında taraftarların gözüne sokarak ve menajer bazlı haberler alarak haber üreten Türk Medya mensuplarına yarar. Ama kime yaramaz işte gerçekten hedeflenen genç Türk futbolcuların gelişmesine asla yaramaz. Futbolunu geliştirerek ülkeyi en iyi temsil etmek isteyen kulüplere yaramaz. Türk futbolunun gelişmesini isteyen taraftarlara yaramaz. Gelecekte Türk Futbolunun herhangi bir alanında olmak isteyen gazeteci, iletişimci, sporcu veya yönetici hiçbir gence yaramaz.

Son yıllarda en çok yurtdışı satış geliri sağladığımız yılları, en çok Türk gencini ve yerel futbolcuları yurtdışına sattığımız senelerini yaşadık ve acaba bazı şeyler yavaş yavaş gelişir mi diye düşündük. Acaba bizde böyle ufak ufak adımlarla rakiplerimiz gibi Belçika, Hollanda, Portekiz gibi olabilir miyiz çok ileri de diye düşündük. Ama sonra bu kuralı gerçekten başarısız bulmuşlar ki 8+3 7+4 gibi kurallarla hayatımıza tekrar girdiler.

Dünyada bu kadar çok yabancı kuralı diye konuşan ve en çok yabancı kuralı değiştiren tek ülke olduğumuzu kesinlikle söyleyebilirim. Nasıl olduysa zamanında böyle bir kural koyarak (14 yabancı) biraz da olsa Türk Futboluna katkı sağlayabilmişsiniz. Bunu neden tekrar bozmak isteyebilirsiniz ki. Neye ve kime hizmettir bu. Bu karar alınırken Türk Teknik Direktörlere sormak yerine, Türk futbolunun asıl sahipleri köklü kulüplere ve onların taraftarlarına sordunuz mu? Onu da geçtim siz futbolu izliyor musunuz ve Türk futbolunu biliyor takip ediyor musunuz?

Zannetmiyorum. Türkiye'de Futbolda yabancı kuralı yerine artık Futbola Yabancı Kuralı olmasını gerektiğini düşünüyorum ve futbola yabancı olan, sporla alakası olamayan yöneticilerin Türk Futbolunun geleceğinde söz sahibi olmasını istemiyorum.