Gametofobi

Evlilik korkusu üzerine.

Fobi bir şeye karşı duyulan korkunun günlük yaşantıyı olumsuz yönde etkilemesidir. Gametofobi ise bireyin evli olma halinden korkması anlamına gelir. Günümüzde çok sık rastlanılan fobilerden bir tanesidir.

Evlilik, kişileri yasal yollarla birbirine bağlayan ve hayatlarını birçok açıdan düzenlemelerine yardımcı olan bir kurumdur. Hayatlarının değişeceği düşüncesiyle birlikte evlilik tarihinin yaklaşması, ileride yüklenecek olan sorumluluklar, çevreden farklı farklı tecrübelerin aktarılması gibi durumlarla kişiler kendisini baskı altında hissedebilir.

Geçmiş ilişkiler, çocukluk travmaları, anne-babanın kötü ilişkisi gibi durumlar bağlanma sorunu ortaya çıkarmaktadır. Hatta sadece olumsuz örnekler sebebiyle de değil, kişinin anne babasının çok mutlu bir ilişkisi var ise kendisinin bu kadar mutlu olamayacağını düşünerek bile korku yaşanabilir.

Kültürel ve ailevi yapı, farklı hayat görüşleri, farklı huylar, farklı deneyimler, ev dışında ve içinde olacak sorumluluklar, kavgalar, belli bir zaman sonra eklenebilecek olan çocuk düşüncesi, eşin ailesi ile ilişki gibi düşünceler kadınları evlilik konusunda olumsuz etkilemektedir.

Erkekleri ise arkadaşlardan kopma, özgürlüğün kısıtlanması, ev içinde ve dışında beklentilerin artacak olması düşüncesi evlilik fikrinden uzaklaştırmaktadır.


Korkularımız bizleri dar bir kutuya hapseder ve oradan çıkma düşüncesi bile oldukça tedirgin edicidir. Bu sebeple belki de nice güzel yaşanabilecek olan ilişki yok olmaktadır. Hayatın güzel zamanlarını kendine zehir edip 'Ben ilişki istemiyorum' diyerek kendisini yalnız bırakan ve beraberlikten kaçınan insanlar oldukça fazladır.

Evlilikle ilgili korkunun asıl sebebinin ne oluğunu tespit etmek başlangıç için iyi bir adım olacaktır. Sonrasında güvenilir biriyle konuşmak, partnerin artı ve eksi yönlerini bulmak, hayatın iniş çıkışlı olduğunu bilmek, geleceğe dair hayalleri belirlemek, gerçekten sevildiğini ve sevdiğini düşünmek kişiyi oldukça ilerletebilir.

Profesyonel destek alarak, konuşarak, tartışarak, değerlendirme yaparak sağlıklı ve istikrarlı bir tutum elde edilebilir.