Gaziantep - Oyun ve Oyuncak Müzesi

Oyuncak dünyasında zamanda kısa bir yolculuğa hazır mısınız?

Bu yazımda birkaç sene önce Gaziantep'te uğradığım Oyuncak Müzesini tanıtmak istiyorum çünkü beni çok derinden etkilemişti. Kendim çektiğim fotoğraflarla müze deneyimimden biraz bahsetmek istiyorum.

Müze Antep'in en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi'nde tarihi bir Antep evinde yer almaktadır. Türkiye'nin dördüncü Oyuncak müzesidir. Belediye tarafından kurulan Oyun ve Oyuncak müzesi her yaştan ziyaretçinin ilgiyle gezebileceği sergilere sahip.


Yaklaşık 300 yaşındaki oldukça eski oyuncağı da bu müzede bulunuyor.

Diğer oyuncakların arasında oldukça basit ve küçük gözüken bir oyuncağın asırlar önce bir çocuğun en kıymetli varlığı olabileceğini düşünmek, insanın zaman ve maneviyat kavramlarını tam da bu oyuncağa bakarken derin derin sorgulamasına sebep oluyor.

Eski koleksiyon ve özel tasarım oyuncaklara da ev sahipliği yapıyor. İçerisinde Mickey Mouse'ın ilk versiyonundan Snow White'ın yaklaşık 50 santim olan dolgu bebeği de var.

Mickey Mouse'un önceden nasıl gözüktüğüne bir bakın! Şimdilerde oldukça sevimli ve karikatürize edilmiş Mickey Mouse, pelüş oyuncak olarak oldukça ruhsuz ve karanlık gözüküyor. Zaman içinde gözlerini duygu yansıtabilsin diye oldukça detaylı bir redizayna uğramış.


Pamuk Prenses'in kollarına bakın! Çoğu eski oyuncakta dikkatimi hep eller ve gözler çekmişti. Eller ve gözler özensiz yapılmış gibi dursa da zamanında bu koleksiyona sahip olmak oldukça havalı olmalı.


Cam arkasında, 2. Dünya savaşı sırasında çocuklara savaş duygusunu aşılamak için Almanya tarafından tasarlanmış askeri temalı oyuncaklar da sergileniyor.

Yani bu koleksiyona ne desem bilemiyorum. Çocukların mental sağlığının ve aklının çok kolay şekillenebileceği defalarca kanıtlanmış bir gerçek. Bir partinin en genç kuşağa ideallerini bu şekilde dayatması acı gerçekleri çok net gösteriyor. Bu oyuncaklarla oynayan çocukların hayal dünyasını savaş, fethetmek ve düşmanı yok etmek gibi kavramlarla doldurunca nasıl bir nesil ortaya çıkar tahmin etmesi zor değil.

1700-1900 yılları arasında üretilmiş ve satışa sunulmuş çeşitli oyuncak var. Benim ilgimi çeken oyuncaklardan birisi Toy Story 3 filminde gözetmenlik yapan maymun ve 1950’lerde piyasaya sürülmüş en eski Barbie bebeklerdi.


Yüzyıllar içinde çocukların hangi oyuncaklarla oynadığını ya da nesiller arasındaki eğlence kaynaklarının nasıl değişmeden aynı kaldığını görebilmek ve çocukluğunuza geri dönmek için ziyaret edilebilecek güzel müzeler arasındadır Oyun ve Oyuncak Müzesi. Beni nostaljik hislerle dolduran diğer oyuncak fotoğraflarını da aşağıya bırakıyor, yazımı sonlandırıyorum. Yemek turizmi ile öne çıkan Gaziantep'te, adeta zaman yolculuğu yaşatan bu müzeye gitmenizi tavsiye ederim.