Geleceğin Pusulası: Uluslararası İlişkiler

Tercih dönemi başladı! Yapacağınız seçimle geleceğinizi şekillendireceksiniz. Uluslararası ilişkilere ilgisi olanları yazıya bekliyorum.

Dünyaya yakın gelecekte çarpacak bir asteroid, korkunç bir felakete sebep olacak 9.5 büyüklüğündeki bir deprem, milyonlarca insanın ölümüne yol açan salgın bir hastalık...

Zaman zaman insanlığın kabusu haline gelen ve insan ırkının yok olma tehkikesiyle yüzleştiği tüm felaketlerin çok daha ötesindeki bir felaketi gözden kaçırıyoruz belki de "Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler". Binlerce nükleeer silahın bulunduğu ve her geçen gün daha fazla ülkenin bu silahları elde etmeye çalıştığı, intihar terörist saldırılarının giderek arttığı ve her gün binlerce kişinin uluslararası sistemin işleyişinin neden olduğu yoksulluktan öldüğü bir dünyada belki de kavranması gereken en önemli konu uluslararası sistemdir.

Uluslararası ilişkiler bölümü uluslararası olayların neden ve nasıl meydana geldiğini, dünya devletleri tarafından oluşturulan uluslararası sistemin ekonomi, siyaset, hukuk, insan hakları gibi alanlarda etkisini, devletlerin ve küresel politikada yer edinmiş diğer örgütlerin ve grupların birbirleriyle olan ilikilerini ve öncelikli olarak Türkiye'nin oluşturulan bu sistem içerisindeki yerini ve önemini inceleyen bilim dalıdır. Giderek küreselleşen ve rekabetçi bir hal alan dünyada analitik düşünen, entelektüel, pratik ve bilimsel bir anlayışı benimseyen bireyler yetiştirimeyi amaçlayan bu bölüm, uçsuz bucaksız bir iş sahasına sahiptir.

Bölüm mezunları için yalnızca özel sektörde değil, kamuda da geniş bir yelpazede iş imkanı vardır. Mezunlarına Dış İşleri ve İç İşleri Bakanlıkları, diğer bakanlıklar, müsteşarlıklar, sivil toplum örgütleri ve uluslararası örgütler, siyasi partiler, kamuoyu araştırma şirketleri, medya, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO, akademisyenlik ve büyük firmalarda yöneticilik gibi pek çok alanda çalışma imkanı sunan bu bölüm için esas olan şey ise tüm bu uçsuz bucaksız sahada kaybolmamaktır. Bu nedenle, bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler, derslerindeki başarılarının yanında yabancı dil bilgisi, girişimcilik, sosyal aktivite, araştırma becerisi ve gündeme hakim olma gibi konularda da başarılı olmalıdır. Böylece henüz öğrencilik yıllarında gerçekleştirdikleri girişimler sayesinde gelecek için birikim yapabilirler.