Gerçek Dünyada Ev Sahibi Olmakta Zorlanıyor Musunuz? Merak Etmeyin, Metaverse İmdadınıza Yetişti!

Metaverse tahmin edildiği gibi gelişmeye devam ederse pek çok akıl almaz yenilik hayatımızın bir parçası haline gelecek!


Metaverse, blockchain, NFT daha neler neler… Gün geçmiyor ki hayatımıza anlamlandırmakta güçlük çektiğimiz bir kavram girmesin. İşin kötü tarafı, bu işten az buçuk anlayan insanlar NFT’lerle Bitcoinlerle para kazanıp bir sonraki inanılmaz yatırım aracını beklerken, biz daha öncekileri anlamakta güçlük çekiyor, sürekli kendimizi daha da dijitalleşen ve karmaşıklaşan 21. Yüzyıl ekonomisinde geride kalmış hissediyoruz. İşte bunlara yeni bir tanesi daha eklendi: Dijital gayrimenkul!

Son birkaç aydır bir mağarada yaşamıyorsanız, Zuckerberg’ün Meta hamlesiyle ‘’metaverse’’ kavramı bir şekilde gündeminize girmiş olmalı. Artırılmış sanal gerçeklik yardımıyla içinde yaşamaya başlayacağımız öngörülen sanal bir dünyayı anlatmak için kullanılan ‘’metaverse’’, aslında üzerinde çok da fikir birliğine varamadığımız bir konsept. Kimse tam olarak metaverse’ün ne olduğunu veya bu evrene ne zaman ve nasıl geçebileceğimiz konusuna net bir cevap verebilmiş değil. Kriptoparalarla ilgilenenlere sorarsanız henüz inşaat aşamasındaki bir proje metaverse. Fortnite veya Second Life oyuncuları içinse uzun süredir var olan bir gerçeklik.

Sonuçta bilginin ışık hızına ulaştığı bir çağda yaşıyoruz. Teknoloji hızla değişiyor, zengin olmak istiyorsanız da teknolojiden daha hızlı olmak zorundasınız. Bu sebeple ki henüz çok muğlak olan bir konuda bile yatırımcılar çoktan yarışa girdiler. Henüz keşfedilmeye yeni başlanan el değmemiş metaverse topraklarında ise şüphesiz en değerli ve en hızlı tükenen şey gayrimenkul.

Şöyle düşününün, Decentraland adında bir dijital dünya inşaa edilmekte. Tıpkı gerçek dünyanın olduğu gibi Decentraland’in de belirli boyutları ve en nihayetinde sınırlı büyüklükte bir alanı var. İleride hepimizin bu dünyaya taşınması bekleniyor. Bu dünyada okula ve işe gitmemiz, bu dünyada ev sahibi olmamız hatta bu dünyada evlenip aile kurmamız… Haliyle bu evrenden arazi veya ev almak oldukça iyi bir yatırım olabilir.

Bu anlattıklarım size çok hayal ürünü gibi geliyorsa evet haklısınız bunların pek çoğu şu an hayal ürünü. Ancak dünya tarihinde başka hangi dönemde bir hayal ürünü için mimarlık şirketlerine $300.000 ödenmiştir veya bir şirket $4.3 milyon değerinde gayrimenkul yatırımı yapmıştır? Yorumu size bırakıyorum.

Decentraland bahsettiğimiz dijital evrenlere sadece bir örnek. Farklı metaverseler ise farklı şirketler ve tasarımcılar tarafından siz bunları okurken inşaa edilmekte. Bu evrenlerdeki gayrimenkul parçaları ise NFT olarak blockchain üzerinden farklı kriptopara birimleri ile satılmakta.

Bu alandaki en önemli gelişmelerden birisi ise geçtiğimiz yaz Krista Kim’in 288 Ether’e (yani yaklaşık 500.000 dolar) ‘’Mars House’’ adıyla tasarladığı evi satmasıyla yaşandı. Krista Kim’in evine bir 3d dosyasında sahip olan kişi, bu evi tercih ettiği metaverse’e entegre edebilecek. Mars House’dan sonra bu iş oldukça ivme kazandı ve şu an gayrimenkul piyasasında metaverse üzerine oldukça büyük paralar dönmekte.

Birçok büyük emlak şirketi metaverse ile ilgili çalışmalara çoktan başladı bile. Yeni inşaa edilmekte olan sanal dünyalarda gayrimenkul parçaları peynir ekmek gibi gidiyor. Bu yatırımların karşılığı ise ne zaman alınır şu an kestirmek zor. Ancak gerçek şu ki, şu an dünyayı etkisi altına alan NFT çılgınlığının en yeni hamlesi dijital emlak ve eğer metaverse tahmin edildiği gibi gelişmeye devam ederse bu alanda daha pek çok akıl almaz yenilikle karşılaşacağız.