Gerçekliğinizi Şaşırtan Oyun Serisi: The Sims

Gerçekliğinizden şaşmadan, gerçekliğinizi yaratabilir misiniz?

The Sims, hepimizin hayatında bir kez bile olsa muhakkak duyduğu simülasyon video oyunu serisidir. Bu seriyi elbette duymakla kalmayıp, keşfeden ve bağımlısı olan birçok insan vardır. Piyasada serinin 4 adet oyunu bulunmaktadır. Hayatınızda hiç Sims oynamadıysanız, gelin beraber bu oyun serisinin amacını öğrenelim.

Öncelikle, kendinizden yola çıkın. Günlük rutininizde neler yapıyorsunuz? Yataktan kalk, kahvaltı yap, işe git, akşam yemeği hazırla, arkadaşlarınla buluş, spora git, duş al, uyu... Bunlara benzer pek çok aktivite yapıyorsunuzdur. İşte, Sims serisinin amacı da tam olarak bu. Zevkinize göre bir karakter yaratıp, -oyun içinde bu karakterlere 'Sim' diyoruz- bu karaktere istediğiniz hayatı yaşatabilirsiniz. Örneğin, benim 'The Sims 4'te oluşturduğum bir Sim'in üzerinden gidelim.

Yukarıda gördüğünüz Sim'in adı Fiona. Kendisine cheerful (neşeli), ambitious (hırslı) ve animal lover (hayvansever) özelliklerini seçtim. Fiona, şehirdeki evlere baktı ama beğenmediği için elimizdeki 'simoleon' ile -oyundaki para birimine 'simoleon' diyoruz- ona yeni baştan bir ev inşa ettim. Ev inşasından sonra 'simoleon' bittiği için freelancer yazar olmaya karar verdi. Daha sonra şehirde tanıştığı bir kız arkaşıyla aynı evi paylaştı. Uzun bir süre aynı evde yaşadılar ve maalesef sonunda ömürleri bitti.

Biraz önce bahsettiğim Sim'in hayatı sadece bir özetti. Tabii ki de Simlerin yaşamı bu kadar sıradan ve basit olmuyor. Onları kontrol edip, çok farklı deneyimler yaşamak tamamen sizin elinizdedir. Simleriniz huysuz ve inatçı olabilir, iyi huylu ve komik de olabilir. Onlar için feminen ya da maskülen tarzlar oluşturabilirsiniz. Antrenörlükten tutun, astronotluğa kadar pek çok meslek seçebilirsiniz. Evli, mutlu, çocuklu, geniş aileler kurup kuşaklar boyunca oyunu devam ettirebilirsiniz.

Sims serisinde eğlenmek için düşündüğünüzden çok daha fazla seçeneğiniz olacak çünkü sadece ana oyundan oluşmuyor. Sims'in her versiyonunda bambaşka ek paketler (expansion packs) bulunuyor. Bu ek paketler sayesinde oyuna yeni heyecanlar katabilirsiniz. Örneğin, 'The Sims 3: Island Paradise' ek paketi sayesinde istediğiniz zaman denize açılabileceğiniz bot evlerde kalabilir, kendinize ait bir otel işletebilir ya da denizkızı olabilirsiniz. 'The Sims 4: Cats & Dogs' ek paketi sayesinde ise evcil hayvan sahiplenip, minik dostunuzu eğitebilir ve onunla derin bağlar kurabilirsiniz. Sims serisinde bunlardan farklı olarak çok fazla ek paket vardır. Ayrıca sadece eşya paketleri de (stuff packs) bulunmaktadır.

Kimi yeni bir gerçeklik yaratmak için Sims oynarken, kimi de kendi gerçekliğini oyuna döküyor. The Sims serisinin en bağlayıcı yönlerinden birisi de budur, diye düşünüyorum. Bilgisayarın başında Sims oynarken saatlerimiz geçer ama farkına bile varmayız çünkü oyunda yarattığımız gerçeklik, çoktan asıl gerçekliğin yerini almıştır. Kendimizi gerçek dünyadan koparmadığımız sürece farklı gerçekliklerde de akıp gidebiliriz. Belki de oyunda bile olsa hayallerimizin gerçekleştiğini görüp, güç alırız. Bir bakmışsınız ki kurduğunuz hayali artık oyunda değil, gerçekte yaşıyorsunuz. Hepinize iyi oyunlar dilerim.