Geri Dönüşüm

Geri dönüşüm üzerine bir yazı.

Geri dönüşüm nedir ve neden yapılır? Daha doğrusu geri dönüşüm konusunu şirketler neden önemsemiyor? Biz neden plastikleri ve diğer atıkları çöpe atarken ayırmalıyız? Gelin hepsine biraz göz atalım.

Üretim yapan firmaların sürekli bir hammadde ihtiyacı vardır ve bu hammadde ihtiyacı kimi zaman önceki üretimden çıkmış hatalı ürünleri yeniden işleyerek elde ederler. Kimi zamansa geri dönüşüm tesisleri ile anlaşıp bu tesislerden sağlarlar. Bu, firmaların daha fazla kâr elde etmesini sağlayan kısmın çok basit bir anlatımı. Eğer firmalar geri dönüşüm yerine başka bir hammadde kullanmaya kalkarsa bu onlar için daha fazla masraf demek olur ki bu da firmaların pek istemeyeceği bir şey olacaktır.

Öte yandan firmaların bunu yapmalarının bir başka nedeni daha vardır ancak bu biraz da niyet okumakla kötü düşünmenin birbirine girdiği bir yorum olur. Neyse bu nedene gelelim; tüketiciye çevre dostu bir firma imajı vermek. Bunu başarırlarsa tüketici tarafından daha fazla tercih edilebilirler. Hâliyle hammadde biterse firmalar üretimlerini yavaşlatmak ya da durdurmak zorunda kalırlar. Bu da firmaların ekonomik olarak sürdürülemez bir durumun içine girmelerine neden olur.

Gelelim biraz daha "Polyanna" nedene ki bu da oldukça önemli bir neden benim için. Hammaddenin bitişi dünyamızın devamlılığı için oldukça kötü bir durum olur. Bizler de atıkları cam, plastik, kağıt vb. şekilde ayırarak çöpe atmalıyız ki bu atıklar kendilerine uygun olan geri dönüşüm tesislerine gidebilsinler ve orada geri dönüşüme girerler böylece hammadde ihtiyacı da bir nebze de olsun karşılanabilir.

Sözün özü geri dönüşüm kavramı hem dünyamız hem de ekonomik anlamda önemli bir kavram. Günümüzde birçok üretim tesisinin kendi içinde geri dönüşüm tesisi bulunmakta. Bu yapılan geri dönüşümün boyutu elbette ki değişmekte ancak dünyamız için yapılan bu hamle her ne maksatla olursa olsun oldukça önemli hamleler.