Gluten Duyarlılığının Yüksek Olduğu Sindirimsel Hastalık: Çölyak Hastalığı

Bu yazımda çölyak hastalığının ne denli hassas olduğu ve nasıl dikkatli beslenmeliyiz anlatmaya çalıştım.

Bu yazıda çölyak hastalığının ne olduğu, etkenlerin neler olduğu ve hastaların nasıl etkilendiğinden bahsedeceğim.

Glutenin sindirilemediği zaman ortaya çıkan genetik yapının faktör olduğu bir hastalık olan çölyak hastalığı, buğday, çavdar gibi glutenli ürünlerin yenildiği zaman sindirim sorunlarının ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Gluteni sindiren enzimin vücutta bulunmamasından dolayı vücut içinde hassasiyet olması ve glutenli besin yenildiği takdirde sindirim sistemiyle ilişkilendirilen olumsuz durumların görülmesi bu hastalığın habercisi olabilir.

Çölyak hastalığının birtakım hayatı etkileyen olumsuz yönleri bulunur. Ömür boyu uygulamaları gereken diyetleri vardır. Hiç bir şekilde gluten tüketmemeleri gerekir. Kullandıkları ürünlerin gluten içermemesine dikkat etmelidir. Tek bir gluten içeriği bile sistemde ağır hasarlara yol açabilir.

Mutlaka beslenmenize dikkat etmelisiniz, herhangi bir glutenden kaynaklı yan etki aldığınızda acil tıbbi yardım almanız önerilir. Çölyak hastalığı bağırsaklara zarar verdiği gibi yaşam kalitesini kötü bir şekilde etkiler.

Eğer çölyak hastası iseniz beslenme konusunda tedbirli olmanız gerektiği gibi yemeklerin konulduğu kabın içinde bulaşıcılık ihtimali de bulunduğundan dolayı da dikkatli olmalısınız.

Umarım bu yazdıklarım yardımcı olmaya yetmiştir. En önemlisi doktora görünmeyi ihmal etmemektir. Hepinize sağlıklı günler dileriz.