Godless - İzlemeli miyim? #25

Pazar sabahının kovboy klasiklerini unutun ve Godless'a bir şans verin.

Tür: Western
Durum: Bitti
Yayıncı: Netflix
Başlangıç: Kasım, 2017
Bölüm Sayısı: 7 (Sezon 1: 7)
IMDb: 8.3/10
Bize Göre: 8.8/10

Western türüne özel bir ilgim olmasa da Godless bana göre bu türün klasiği olarak anılabilecek bir yapım. Her ne kadar bu alanda çok fazla dizi ve film yapılmış olsa da Godless, western klişelerini yok eden özgün bir hikayeye sahip. Daha önce hiç kadın kovboy görmüş müydünüz? Pek sanmıyorum. İşte tam bu noktada dizimiz erkeklere özgü bu dünyanın ortasına kadınları koyarak başlıyor.

Konumuz o dönemde kadın olmanın zorluğu değil tabi fakat Godless, karşımıza başka hiçbir westernde bulamayacağınız kadar çok güçlü kadın karaklerler çıkartıyor. Üstelik bu karakterlere yan karakter demek yanlış olur çünkü resmen başrole oynuyorlar. Sahneleri sürüklüyor, heyecanlandırıyor, karakterlerle rahatlıkla empati kurabiliyorsunuz.

Peki Godless tamamen klişelerden arınmış bir yapım mı?

Tabi ki değil ama bunlara klişe denir mi ondan emin değilim çünkü bu türün olmazsa olmazlarından bahsediyoruz (düello sahneleri, vurulup ölmeyen çılgın kovboylar veya başrolümüzün aşk hayatı gibi).

Konuya gelmeden eklemek istediğim ufak bir şey daha var. Godless, 2019 Primetime Emmy Mini Dizi / TV Filmi En İyi Yardımcı Kadın ve Erkek Oyuncu Ödüllerini de almış bir yapım. Şimdi gelelim konusuna.

Godless, 1880'ler Amerikası'nda geçen bir vahşi batı hikayesi. Öyle ki daha ilk sahnelerden kan dondurucu görüntülerle karşılaşıyorsunuz ve tabii ki bu kanlı tablo bir çetenin eseri ama onlara meydan okuyan bir kahraman değil, çetenin eski üyesi Roy. Azılı bir haydut olan Roy ve onun eski ortağı, yeni düşmanı olan Frank yaşadıkları büyük bir kovalamacanın ardından Roy ağır yaralanır ve eskiden yaşadığı kasabaya dönerek, burada bir çiftliğe sığınıp iyileşmeye çalışır. Bu sırada Frank ise onu ararken La Bella adında ki bir kasabaya gelir. Şimdi, spoiler vermeden konuyu böyle dümdüz anlatınca bu mu klişe değil diyebilirsiniz. DEMEYİN. En azından bir şans verin.

Geçmişten herhangi bir dönemin anlatılması bana göre oldukça zor bir iş. Fakat, ışıklandırma, kamera açıları, oyunculuklar, kostüm... Gerçekten çok başarılı bir yapım olmuş. Hani bazı diziler vardır, kısadır ve özdür. Bittiğine üzülürsün ama uzasaydı da bu tadı vermeyeceğini fark edersin ya işte Godless için bu tam yerinde bir durum.

Oyunculuklar konusunda ödül aldındığından zaten bahsettim fakat biraz daha üzerinde durmazsam tam hakkını verememiş gibi hissedeceğim. Benim için dizilerde ,genellikle kasıntı bir karakter mutlaka vardır ve o karaktere sinir olurum. Onun sahnelerinde sinirlerim. Bunu nereden bulmuşlar diye kendi kendime söylenirim, her repliğinde uyuz olurum karaktere. İşte bu durum Godless'da yok arkadaşlar çünkü tüm oyuncular rolüne o kadar güzel bürünüyor ki sanki o dönemde yaşasaydınız gerçekten böyle bir karakterle karşılaşabilecekmişsiniz gibi hissediyorsunuz.

Son olarak küçük bir tavsiyeyle bitirelim bu yazıyı. Bölümlerin sonunda harika parçalar var, biraz sabırlı olup hemen diğer bölüme geçmeyin derim. 


Eğer siz de Godless'ı izlediyseniz veya izlemeden önce sorularınız varsa yorumlarda buluşalım :)