GÖKYÜZÜNÜN HAKİMLERİ #1: F-16

Çoğu ülkenin uçak filosunun önemli bir kısmını kapsayan F-16'ları detaylı bir şekilde inceleyelim!


F-16 Fighting Falcon; çok amaçlı, 4.Nesil ve tek jet motoruna sahip bir savaş uçağıdır.

ABD Hava Kuvvetleri için "General Dynamics" tarafından geliştirilmiş ve günümüzde birden fazla ülkenin hava kuvvetlerine hizmet etmektedir.

Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen farklı amaçlar doğrultusunda da kullanılmaktadır. Uçak genel anlamıyla gelişmiş manevra kabiliyeti ve geniş kullanım alanıyla 29 ülkenin kendi amaçları doğrultusunda modernize ettiği şekilleriyle envanterlerde bulunmaktadır. F-16, 2.Dünya Savaşından sonra üretimi yapılan uçaklar arasında "En çok üretilen uçaklar" sınıfında 3.sırada yer almaktadır. 

F-16 LWF projesini kazanmış bir uçaktır. Pekala LWF nedir? LWF (Light Weight Fighter) yani "Düşük Ağırlıklı Savaş Uçağı" projesidir. Projeye ciddi bir katılım sağlanmış, birden fazla tanıtım ve gösterim yapılmış, bunların sonucunda ise General Dynamics firmasının ürettiği F-16 ödüle layık görülmüştür. Günümüzde ihracat amacıyla gelişmiş ve geliştirilmekte olan modelleri halen üretilmektedir. 1993 senesinde uçağın üretim hakkı "General Dynamics" tarafından "Lockheed" firmasına satılmış daha sonrasında ise Lockheed firması "Martin Marietta" firması ile birleşme konusunda anlaşmaya vararak "Lockheed Martin" firmasının kurulması sağlanmıştır.

F-16 çok amaçlı bir avcı-bombardıman uçağı olduğundan ötürü silahlarını mevcut hedefe yüksek hassasiyet ve doğruluk oranıyla sevk edebilir. Pekala F-16'nın yapımında herhangi bir uçaktan esinlenilmiş midir? Evet, F-16'nın yapımında F-15 ve F-111 gibi kendini faal görevlerde ve kullanım açısından ispatlamış uçakların teknolojilerinden esinlenilmiştir. F-16'yı özel kılan unsurlardan bir tanesi de radarıdır. Dünyada ilk Fly By Fire yani "Elektronik Kumandalı Uçuş" sistemiyle yönetilen uçak olması dolayısıyla çok yüksek ve atik manevra kabiliyetine, ayrıca alçaktan uçan uçakların tespitini sağlayacak kadar güçlü radar teknolojisine sashiptir. Tabi bunları yapabilmesi için de güçlü bir yönetim gerekiyor çünkü tüm bu özellikler F-16'yı kullanımı zor uçaklar kategorisine dahil ediyor.

Genel tasarımını inceleyecek olursak "HUD", "HOTAS" ve "Damla Kanopi" gibi özelliklerin kullanıldığını görebiliriz. F-16 HAVA-HAVA ve HAVA-KARA hedeflerine tam uyumluluk gösterir, yapısı ve teknolojisi sayesinde tam yüklü biçimde yaklaşık 9G kuvvetine kadar dayanıklılık gösterebilir. F-16A/C/E serisi tek kişilik, F-16B/D/F/I serisi ise çift kişiliktir.

Türk Hava Kuvvetlerinde ise C ve D serileri kullanılmaktadır. C serisi yalnızca av ve bombardıman için imal edilirken, D serisi ise av ve bombardımanın yanında eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Diğer filolarımız haricinde gösteri ekibimiz olan SOLOTÜRK'te F-16 kullanmaktadır.